Política

política

Junts demana suprimir l’impost de successions per donar suport al pressupost

Entrega al govern més d’un centenar de mesures entre les quals també reclama la creació d’un grup antiocupacions dels Mossos d’Esquadra

Junts per Catalunya veu “insòlit” i “preocupant” que a mig febrer no hi hagi pressupost de la Generalitat per al 2024 i recorda que l’any passat a aquestes alçades els comptes ja estaven en tràmit al Parlament i es van acabar aprovant el 10 de març. “El govern no pot caure en un intercanvi de cromos naïf com ja s’intueix amb els socialistes”, ha alertat la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, després de la reunió que la formació ha mantingut aquest matí amb l’executiu de Pere Aragonès.

La d’avui era la segona trobada entre el govern i Junts per abordar els números de la Generalitat per al 2024 en una negociació en què els d’Aragonès semblen haver prioritzat el PSC, amb qui l’executiu ja va pactar els números del 2023 i amb qui s’ha reunit una quinzena de vegades. Els de Jordi Turull hi han anat amb una proposta sota el braç amb més d’un centenar de mesures que entenen que són “un reflex del model de país”. Entre elles, s’inclou, la que és una vella reivindicació de JxCat: l’eliminació de l’impost de successions. Els juntaires reclamen bonificar el 99% de la quota tributària per als contribuents de primer i segon grau de parentiu. “S’ha de posar fi a la discriminació que pateixen els catalans en relació a altres territoris”, apuntava Sales. Des de Junts també demanen excloure d’aquest tribut els casos de relleu generacional fins a tercer grau en el cas d’empreses familiars per facilitar-ne la continuïtat.

Dintre de l’apartat de fiscalitat, Junts vol igualment que s’abaixi fins al 9,5% el tram autonòmic de l’IRPF a les rendes més baixes, una mesura ja contemplada dins de la proposta del govern de Pere Aragonès. Es calcula que la mesura beneficiaria 3 de cada 4 contribuents, el que tenen rendes que no superin els 33.000 euros l’any.

Seguretat

El més d’un centenar de mesures presentades per Junts es distribueixen en cinc eixos –fiscalitat; educació i drets socials; llengua, cultura i mitjans; equilibri territorial i sequera; i més sobirania i menys dependència– i abasten diferents àmbits, entre ells el de la seguretat. En aquest apartat, Junts proposa la creació d’un grup dels Mossos d’Esquadra especialitzat en ocupacions així com l’agilització dels terminis de les resolucions judicials.

Altres iniciatives incorporades en el paquet passen per destinar 250 milions d’euros a la xarxa d’infraestructures de l’aigua o 50 milions per al sectors primari, industrial, turístic i esportiu per pal·liar les conseqüències de l’actual sequera. Junts també aposta per enfortir l’Agència Tributària de Catalunya i destinar més recursos al Pacte Nacional per la Llengua, a la millora de les condicions de vida dels professionals sociosanitaris o a la lluita contra la segregació escolar, entre moltes d’altres.

A diferència de l’any passat, el document de mesures de Junts no fa cap referència ni al macroprojecte del Hard Rock ni a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Des del partit indiquen que no queda recollit, malgrat defensar-ho, perquè ja forma part dels acords del Govern amb el PSC per als pressupostos del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona