Política

política

Clam contra la criminalització del dret de protesta

Més de 150 organitzacions i personalitats signen un manifest en què alerten que vincular Tsunami amb terrorisme com fa García-Castellón posa en perill els principis democràtics

Més de 150 organitzacions i personalitats de la societat civil s’han adherit a un manifest en defensa del dret de protesta . Sota el lema Protestar no és terrorisme en el text es denuncia que en els darrers anys “s’ha dut a terme una clara criminalització de la protesta, amb greus repercussions per a les persones que exercien el dret de reunió i manifestació”, s’ha vulnerat reiteradament “la llibertat d’expressió a cantants, actors i actrius” i també l’exercici del dret a informació per part dels professionals dels mitjans.

Els signants del text citen específicament el cas de Tsunami Democràtic, pel qual el jutge de l’Audiència Nacional Manuel-García Castellón imputa terrorisme per a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i una desena de persones més. En aquest sentit, les entitats denuncien que “la investigació que porta a terme l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem contra Tsunami Democràtic suposa un atac directe l’exercici de drets fonamentals, especialment el dret de manifestació i llibertat d’expressió i a la llibertat d’informació”. El veuen com “un nou exemple de l’aplicació extensiva del codi penal en la criminalització de la protesta”.

Els signants observen en la investigació de García-Castellón una actuació “de caràcter autoritari que restringeix l’espai de la societat civil i posa en perill els principis democràtics i de l’estat de dret”. A més, denuncien la “clara intenció” de “desgastar el govern estatal del PSOE i la majoria parlamentària en la tramitació de l’amnistia”.

A banda de les prop de 150 entitats, el manifest compta amb el suport de més de 200 personalitats del món de la política, la cultura i el periodisme, amb noms com Jordi Évole, Carlos Bardem, Clara Peya, Eduard Farelo, Laura Rosel, Lildami o Marina Rossell. Els promotors han resumit la seva protesta en un video.

El manifest s’ha fet públic aquest dilluns en un acte a la plaça del Rei de Barcelona. Els encarregats de llegir-lo han estat Jordi Évole, Mònica Terribas, Jordi Basté, Ana Polo, Gemma Garcia i Laura Rosel. A banda d’ells, el text ha rebut el suport d’altres personalitats com Andreu Buenafuente, Aina Clotet, Bonaventura Clotet, Carles Porta, Elena Gadel, Mushkaa, Lluís Llach, Marc Sanjaume, Miki Esparbé i Queco Novell, entre altres.

També han signat el text entitats com l’ANC, CCOO Catalunya, la CGT, el CNJC, Élite Taxi, l’Auditori, Minyons Escoltes i Guies, Òmnium, Plataforma per la Llengua o Unió de Pagesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia