Política

hongria

El Parlament hongarès ha triat Tamás Sulyok, un jutge pròxim a Orbán, com a cap de l’Estat

L’anterior presidenta, Katalin Novák, va haver de dimitir per un escàndol després de revelar-se que va indultar a un encobridor d’una desena de casos de pederàstia en una llar infantil

El Parlament hongarès ha elegit aquest dilluns com a nou president de la República a Tamás Sulyok, un jurista pròxim al govern ultranacionalista d’Orbán, en substitució de Katalin Novák, que va dimitir fa tres setmanes després de revelar-se que va indultar a un encobridor d’una desena de casos de pederàstia en una llar infantil.

Sulyok, fins ara president del Tribunal Constitucional, ha estat elegit gràcies a la majoria de dos terços que té en el Parlament el Fidesz, el partit del primer ministre, Viktor Orbán.

En la votació no van participar els partits opositors liberal i socialdemòcrata, en considerar que la majoria governamental imposa a una persona lleial al govern. Sulyok va rebre 134 vots a favor i 5 en contra.

El nou president, que ocuparà el seu càrrec el 5 de març, va dir que vol “edificar confiança al país” i que actuarà dirigit per l’“amor al dret”.

El polèmic indult que va conduir a la dimissió de la presidenta Novák va generar un escàndol al país, amb protestes de partits, organitzacions civils i fins a famosos, que demanen més protecció per als menors d’edat.

Judit Varga, que anava a liderar la llista del Fidesz per a les eleccions de juny al Parlament Europeu, va dimitir també per haver estat qui va signar l’indult quan era ministra de Justícia.

Orbán, que ha arribat a qualificar de “malson” aquest escàndol, ha perdut així a dues importants aliades i a les dues úniques dones amb responsabilitats polítiques de primer nivell dins del seu cercle.

Fa a penes uns dies, el Fidesz va nominar a Sulyok i el partit va accelerar el procés de successió i ha aprofitat la seva majoria parlamentària de dos terços per al nomenament.

L’ultranacionalista Orbán ha avalat avui el treball de Sulyok i ha assegurat que “té una enorme experiència i amb gran respecte”.

Sulyok es converteix així el setè president d’Hongria des de la fi de la dictadura comunista en 1989.

L’oposició, després de l’escàndol, ha demanat que el president sigui elegit en votació popular directa i no pel Parlament.

Dos dels tres presidents electes des que Orbán va arribar al poder en 2010 van dimitir abans de concloure els seus mandats.

Pál Schmitt (2010-2012) va haver d’abandonar el càrrec per un cas de plagi, mentre que Novák (2022-2024) ho va fer per l’escàndol de l’indult.

Només János Áder va complir els seus cinc anys com a cap d’Estat (2012-2017).

Les competències del més alt càrrec de l’Estat són principalment representatives, amb molt limitades funcions executives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona