Política

GUERRA A GAZA

Biden confia en un alto el foc per dilluns però Israel i Hamàs rebaixen l’expectativa

Diu que Israel acceptaria aturar temporalment els atacs durant el Ramadà a canvi de l’alliberament dels ostatges retinguts a Gaza

El president dels EUA, Joe Biden, va assegurar dilluns que els negociadors estan ultimant un acord que podria posar fi a les operacions militars israelianes a Gaza en el termini d’una setmana amb l’alliberament del més de centenar d’ostatges que encara reté Hamàs, segons ha informat The New York Times.

Segons Biden, Israel hauria acceptat aturar els seus atacs a Gaza durant el mes sagrat del Ramadà, que ha de començar la nit del pròxim 10 de març, però l’alto el foc es podria implementar uns dies abans.

“Espero que pel final del [pròxim] cap de setmana”, va respondre Biden quan un grup de periodistes li van preguntar quan pensava que podria entrar en vigor aquesta treva. “El meu assessor de seguretat nacional em diu que hi estem a prop. Hi estem a prop. Encara no està tancat. La meva esperança és que pel dilluns tindrem un alto el foc”.

Una font pròxima a les negociacions va explicar a l’agència Reuters que Hamàs està estudiant una proposta que preveu l’entrada d’un volum significatiu d’ajuda humanitària a la Franja i l’excarceració de presos palestins a canvi de l’alliberament d’ostatges israelians capturats el 7 d’octubre. La proposta d’alto el foc arriba després d’una forta pressió internacional a Israel perquè aturi les morts de civils palestins.

Amb tot, tant Israel com Hamàs han rebaixat les expectatives creades pel president nord-americà. Basem Naim, el cap de la divisió política de Hamàs a Gaza, va assegurar, dimarts, en un missatge a WhatsApp que el movimen islamista palestí no havia rebut formalment cap nova proposta per a un alto el foc des de la setmana passada , en el marc de les converses indirectes a París amb la mediació dels EUA, Egipte i Qatar, informa dimarts The Guardian. Les declaracions de Biden en el sentit que una treva temporal es podria instaurar tan aviat com el 4 de març són “prematures” i “no s’ajusten a la realitat sobre el terreny”, hi va afegir Naim.

També responsables israelians, que van parlar sota cobertura d’anonimat amb Reuters, van explicar que els va agafar per sorpresa els comentaris de Biden i que van ser fets sense coordinació amb el govern israelià. Hamàs continua plantejant “demandes excessives”, hi van afegir.

Les paraules de Biden arriben l’endemà que el primer ministre de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mohammad Shtayyeh, anunciés la dimissió al·legant la necessitat urgent d’un “de un consens interpalestí” per substituir Hamàs a la Franja de Gaza, mentre es debat el pla de postguerra per a l’enclavament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona