Política

RÚSSIA

Putin avisa els aliats que intervenir a Ucraïna tindria conseqüències “molt tràgiques”

El cap del Kremlin evoca el risc de confrontació nuclear i alerta a la UE que els russos també tenen armes que poden assolir objectius als seus territoris

Vladímir Putin ha advertit aquest dijous a la Unió Europea (UE) contra una potencial intervenció armada a Ucraïna assegurant que les conseqüències serien “molt tràgiques”. El líder rus ha llançat aquest avís durant el seu discurs sobre l’estat de la nació, l’endemà que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, alertés que la UE ha de “preparar-se” per al risc d’una guerra amb Rússia i després que, la vigília, el president Macron posés damunt la taula la possibilitat de desplegar tropes europees a Ucraïna.

Putin ha negat que Rússia tingui cap desig d’atacar la UE –“no té cap sentit això”– i ha acusat, per contra, els països comunitaris d’enviar equipament militar a Kíiv i d’evocar també el desplegament de soldats. “Han d’entendre que nosaltres també tenim armes que poden assolir objectius als seus territoris”, ha amenaçat després de recordar que “l’armament estratègic nuclears rus està a punt per al seu ús operacional”.

Amb el desplegament terrestre aliat a Ucraïna, ha resumit, “hi ha el risc real d’un conflicte amb d’ús d’armes nuclears, cosa que significaria la destrucció de tota la civilització”.

El cap del Kremlin ha assenyalat que els aliats “han perdut [la guerra a Ucraïna], és evident”. “No han comptat que tenim el suport de la nostra gent”, hi ha afegit, en referència a la “unitat política” que ha mostrat Rússia els darrers temps.

També s’ha vantat dels esforços que ha fet la indústria bèl·lica per aconseguir la victòria a Ucraïna. Rússia, ha dit, “no va ser qui va començar la guerra al Donbass, però nosaltres farem tot el que calgui per acabar-la, eradicar el nazisme [d’Ucraïna] i complir amb tots els objectius de l’operació militar especial”, ha dit Putin en el seu discurs davant de les dues cambres del Parlament, que van fer un minut de silenci pels “herois caiguts” a Ucraïna.

Segons el dirigent, Occident intenta que Rússia cometi el mateix error de l’URSS, veure’s implicada en una cursa armamentista, a la qual els soviètics van dedicar el 13% del producte interior brut, quan Moscou té previst assignar a defensa un 6 % el 2024.

El president rus, que d’aquí dues setmanes revalidarà mandat en unes noves eleccions, ha acusat Occident de “provocar conflictes a Europa, l’Orient Mitjà, a tot arreu” i ha advertit que “sense una Rússia sobirana i forta, no hi haurà un ordre internacional estable”.

A escala domèstica, Putin s’ha vantat de la bona marxa de l’economia russa tot i admetre el problema dels baixos salaris, que afecten, ha dit, 13 milions de ciutadans ((el 9% la població total), però am especial incidència en les famílies nombroses. El president va insistir en el suport a la taxa de natalitat i va anunciar més ajudes per a les famílies amb fills.

Enterrament de Navalni

El discurs de Putin ha tingut lloc la vigília de l’enterrament, divendres, del líder opositor Aleksei Navalni, enemic número u del Kremlin mort el 16 de febrer passat. El sepeli tindrà lloc sota l’atenta mirada de les autoritats, que han reforçat la seguretat a l’església on s’instal·larà la capella ardent i el cementiri de Borísovo, on serà inhumat a les 2 de la tarda (hora catalana).

En els fanals d’aquest recinte, s’hi han col·locat nombroses càmeres de vigilància i altres dispositius que poden servir com a inhibidors de senyal d’internet i telefonia mòbil, segons explica Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.