Política

Política

Un 60% dels catalans desconeix la data de les properes eleccions europees

Un 59% dels catalans desconeix quina és la data de les properes eleccions europees, previstes pel 9 de juny, segons una enquesta sobre la percepció dels catalans sobre la Unió Europea (UE), impulsada per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), tot i que la majoria, tres de cada quatre (un 75%) tenen intenció d’anar a votar. A més, sis de cada deu enquestats són incapaços de dir el nom de cap institució de la UE, segons l’estudi fet públic aquest divendres.

Una majoria dels enquestats (54%) considera que les accions de la UE tenen molt o bastant impacte en la seva vida diària i en un percentatge molt similar (55%) es consideren molt o bastant europeistes. Amb tot, dos de cada tres joves catalans de 18 a 24 anys (64%) tenen poc o gens sentiment europeista, és a dir, són euroescèptics, mentre que només el 36% són europeistes.

Pel que fa a la data dels propers comicis a l’Eurocambra, que se celebraran just d’aquí a 100 dies, només un 17% de persones encerten el mes i l’any. Un 6% més diu correctament l’any i l’estació, i un 12%, l’any. La resta, pràcticament dos de cada tres, ho ignora o no sap ni la data aproximada.

El baròmetre, en què han participat 1.100 persones entre el 19 de gener i el 12 de febrer, recull que un 57% dels enquestats no pot anomenar cap institució europea quan se li demana que en digui algun nom a l’enquesta. Entre els qui sí que ho fan, el Parlament Europeu és l’organisme comunitari més popular, amb el 29% de mencions, i el TJUE és el segon amb l’11%. El Banc Central Europeu només és mencionat pel 8% de participants, i la Comissió Europea i el Consell de la Unió Europea, pel 7% i el 6%, respectivament.

Entre les conclusions destaca el fet que pràcticament per unanimitat es té la percepció que la seva veu no compta a Brussel·les, quelcom que pensa el 84% dels enquestats. Entre les dones, el percentatge de gent que creu que compta poc o gens és més alt que la mitjana (86%), així com entre els nascuts a Catalunya (91%) o entre els joves de 18 a 24 anys (96%).

Sobre les prioritats que hauria de tenir la UE, sis de cada deu persones creuen que el club comunitari hauria de ser més ambiciós en polítiques relacionades amb el canvi climàtic, el 57% creu que hauria de donar suport militar a Ucraïna, i el 83%, que s’hauria de fixar un repartiment de refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

El govern Biden anuncia un pla per regularitzar immigrants casats amb nord-americans

Barcelona
política

El PP intenta forçar una reunió del Consell de Política Fiscal pel finançament

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

Pla de sanejament per fer front a un dèficit d’1,2 milions

VILOBÍ D’ONYAR
Política

PSC i Comuns retreuen a Albiol un augment de la inseguretat

Badalona
brasil

Lula diu que pot aspirar a la reelecció per a evitar que torni Bolsonaro

barcelona
estat espanyol

El TS torna a donar la raó al coronel De los Cobos per l'ascens a general

barcelona
judicial

La cúpula de la fiscalia avala aplicar l’amnistia sense subterfugis

barcelona
Alemanya

Arrenca el tercer judici contra la trama colpista d’ultradreta

Barcelona

Torrentà relleva Cañigueral com a delegada del Govern a Girona

GIRONA