Política

política

ERC, optimista perquè s’estan “acostant posicions” per la llei d’amnistia

Els republicans mantenen contactes amb PSOE i Junts i confien que dijous s’aprovarà el text

Fan notar als comuns que no hi ha majoria al Parlament perquè s’aprovi la restauració des del 10 al 55% de la taxa al joc

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, s’ha mostrat optimista aquest migdia sobre la possibilitat que dijous s’acabi aprovant el text de la llei d’amnistia a la Comissió de Justícia del Congrés. “Tenim converses amb PSOE i Junts i s’estan apropant posicions”, ha apuntat després de la permanent del partit, si bé no ha volgut entrar en més detalls adduint la “discreció” que creu que ha de presidir la negociació. En aquest sentit, això sí, ha recordat que el marge de maniobra per retocar el text que es va votar al gener és “reduït”. “El paper d’ERC és que la llei s’aprovi i s’apliqui, ha estat la nostra premissa sempre i hi seguim treballant”, ha esbandit, tot reiterant que s’ha de tenir cura també perquè el text “superi els filtres” del TC i de la justícia europea. Els republicans preguntaran precisament demà en el ple del Senat sobre l’aval que la Comissió de Venècia, òrgan adscrit al Consell d’Europa, ha donat aquests dies a la llei.

Pel seu cantó, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, també ha apel·lat a la responsabilitat per aprovar la llei, tot i que ha evitat entrar en concrecions i ha recordat que el PSC no forma part de les negociacions. Tortolero ha assegurat que cal “discreció” i ha insistit que és “una bona llei”. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, també ha dit que “continuen negociant”. “I ho farem fins a l’últim minut”, ha reblat.

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, continuen les converses entre el govern i els comuns, que s’han trobat aquest matí un cop la CUP ja s’ha descartat per avalar-los. Raquel Sans ha lamentat que la condició que posen els comuns, que és que es freni el Hard Rock, és “extrapressupostària”, per la qual cosa els ha instat a reflexionar, i a més és “totalment contrària” a la que posa el PSC, per la qual cosa creu que cal “trobar un equilibri”. Després que els comuns hagin registrat una modificació de la llei per rebaixar les taxes al joc del 55 al 10% -que es va aprovar el 2014 precisament perquè el projecte tirés endavant- Sans ha recordat que ERC “és on era el 2014”, quan no hi va donar suport, per bé que s’ha preguntat si hi ha les “majories al Parlament” per canviar-ho. “ERC, CUP i comuns no sumem”, ha recordat. Els republicans també mantenen les converses amb Junts, ja que si bé Sans creu que “no és viable” la proposta que els van fer, que suposaria perdre uns 1.200 milions en ingressos, també pensa que hi ha “marge de maniobra per parlar amb tothom” si no es posen qüestions extrapressupostàries sobre la taula.

Pel seu cantó, Mena ha insistit que aprovar o no el Pla Director Urbanístic del Hard Rock “és una decisió exclusivament política” i ha assegurat que si el govern ho atura, la Generalitat no haurà de pagar cap tipus d’indemnització als promotors. “Que no ens vulguin embolicar”, ha exclamat. Això sí, més enllà del Hard Rock, per als comuns els comptes es queden “curts” i “denoten una clara manca d’ambició” per part del govern, per la qual cosa ha insistit en altres demandes, com la recuperació de la sisena hora a l’escola, l’accés a l’atenció primària i a la salut mental o la dotació de més diners per a polítiques d’habitatge.

Entretant, Tortolero ha reclamat “altura de mires” i “responsabilitat” per facilitar l’aprovació de pressupostos, en al·lusió als comuns. “El govern no pot tenir una excusa per continuar instal·lat en la inèrcia i ha de tenir tots els instruments per fer front a les situacions que hi ha”, ha subratllat. En ser preguntada per si alguna concessió sobre el Hard Rock podria fer perillar l’acord amb el PSC, la portaveu ha afirmat que confien en “la paraula” del president Pere Aragonès, que sempre ha assegurat que la tramitació continuarà endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jordi Pibernat
Alcalde d’Anglès (Junts)

“La variant tindrà un impacte qualitatiu directe per als veïns”

Anglès

Homosexualitat com a negoci

política

Polèmic pas per a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica balear

barcelona
corea del nord

Putin avala un tractat d’associació estratègica amb Corea del Nord

barcelona
política

Diana Riba presidirà també el grup d’Aliança Lliure al Parlament Europeu

barcelona
israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea per reocupar Gaza

barcelona

La Mostra del Vi de l’Empordà del 27 al 30 de juny a Figueres

FIGUERES
OTAN

Stoltenberg fa costat a l’holandès Rutte com a nou cap de l’OTAN

barcelona
llengua

La presidència hongaresa refreda les expectatives per l’oficialitat del català a l’UE

barcelona