Política

política

El govern reclama més de 5.000 milions a l’Estat per les inversions no executades

Correspon a la xifra que, tot i que estava consignada en els seus pressupostos, es va deixar de gastar a Catalunya entre el 2015 i el 2022

També li exigeix més transparència en les dades i celeritat per cedir les encomanes de gestió

El govern ha acordat avui reclamar a l’Estat que el compensi per les inversions aprovades però no executades entre el 2015 i el 2022, i li faci una transferència per l’acumulat d’aquests anys, que puja fins als 5.029 milions d’euros. “Hi ha una voluntat per menystenir Catalunya, aquestes dades són indignants i un insult a la ciutadania”, ha blasmat la portaveu, Patrícia Plaja, després que ahir es conegués que el percentatge d’execució l’any 2022 va ser del 42,6%, amb la qual cosa es van deixar 1.275 milions per executar, que se sumen als 3.754 que es van deixar de gastar també entre el 2015 i el 2021, quan la mitjana tot just es va situar en el 62,3%. “És injustificable i vergonyós”, ha reiterat Plaja, que lamenta que es tracta d’una pràctica “sistemàtica” des de fa molts anys que, lluny de remetre, les dades d’infraexecució dels comptes no paren d’empitjorar. En aquest sentit, ha aclarit que el govern reclama els diners des del 2015 perquè és el primer any del qual es disposa de totes les dades reals d’execució, tant dels ministeris com de les empreses públiques de l’Estat, per bé que encara hi ha moltes llacunes en la informació que facilita el govern estatal.

En aquest sentit, a més de reclamar la transferència d’aquests més de 5.000 milions, l’acord de govern aprovat avui pel consell executiu exigeix que es tornin a publicar “amb la periodicitat que tocaria” les dades d’execució de la inversió liquidada i territorialitzada per comunitats, cosa que no han fet fins ara perquè “són vergonyants”. “És urgent i inajornable corregir el dèficit inversor”, ha reiterat Plaja, que ha explicat que el Departament d’Economia ja ha reclamat al ministeri que rendeixi comptes i expliqui els motius de la manca d’execució. A més, l’acord aprovat avui insta que s’acceleri la implantació de les comandes de gestió, el sistema pel qual l’Estat es va comprometre a cedir l’execució de gran part de les seves inversions a la Generalitat, justament per garantir que es facin.

El govern confia en la negociació d’un finançament singular per a Catalunya que posi fi a aquest dèficit fiscal històric, per la qual cosa està enllestint la proposta que farà formalment a l’Estat, que passarà per sortir del règim comú. El document serà presentat en poques setmanes, i hauria de servir de base per a una negociació que s’hauria d’iniciar al llarg d’aquest mes en una taula bilateral específica entre governs, segons els acords d’investidura de Pedro Sánchez signats entre el PSOE i ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries