Política

ESTATS UNITS

Biden i Trump arrasen en el superdimarts i avancen cap a la repetició del seu duel

La republicana Nikki Haley només guanya a Vermont i es retira de la cursa per a la nominació sense expressar el seu suport a l’expresident

El duel entre Joe Biden i Donald Trump per la Casa Blanca va prenent cos després que els dos aspirants hagin fet un pas de gegant cap a la nominació en arrasar en les primàries del superdimarts,.

L’actual president nord-americà ha guanyat les votacions demòcrates en catorze estats –més Iowa, on el vot va ser per correu– i ha perdut la de Samoa, territori no autònom dels EUA al Pacífic, per només onze vots. Trump, per la seva banda, s’ha imposat en catorze caucus republicans consolidant així el seu avantatge sobre Nikki Haley, guanyadora només a l’estat de Vermont i que, després dels pobres resultats obtinguts, ha anunciat la seva retirada de la cursa per a la nominació.

Hayley, però, ha rtencat la tradició i no ha manifestat de manera explícita el seu suport a Trump, l’únic aspirant republicà que queda en la contesa. Biden ha aprofitat la conjuntura per convidar els votants de Haley a sumar-se a la seva campanya ja que “el que està en joc als EUA no podria ser més important”. Ha admès que els haurà de convèncer en diversos temes però confia a trobar punts en comú “en les qüestions fonamentals com ara preservar la democràcia nord-americana, defensar l’Estat de dret [...] preservar l’OTAN i enfrontar els adversaris dels EUA”.

En el superdimarts, s’estima que el vot de càstig pel suport a Israel i la tèbia condemna a l’ofensiva d’aquest país sobre la Franja de Gaza es va acostar al 20% en estats com ara Minnesota.

De la quinzena d’estats que celebraven primàries demòcrates dimarts, en alguns hi havia la possibilitat de votar la papereta amb la inscripció “sense compromís” –equivalent al vot en blanc– en seguiment de la consigna d’organitzacions de drets humans per demanar un canvi en la política exterior.

Amb els resultats d’aquest superdimarts, els dos aspirants estan més a prop d’assegurar-se el nombre de delegats necessaris per ser nominats candidats a la presidència en les eleccions del pròxim novembre. En aquest context, Biden ha de pronuciar aquest dijous (matinada de divendres a Catalunya) el seu discurs sobre l’estat de la nació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia