Política

política

Sense avenços en la nova reunió entre govern i comuns pel pressupost

Els de Jèssica Albiach reclamen que s’apliqui la moció del ple de la sequera que implicaria aturar la tramitació mentre no estigui garantit l’abastiment d’aigua a tots els sectors

Neguen que demanin al govern que prevariqui en demanar que aturi el Hard Rock

En Comú Podem ha proposat al govern l’aplicació d’una de les propostes de resolució aprovades en el ple monogràfic sobre la sequera com a via per aturar el Hard Rock, durant una nova reunió aquesta tarda entre ambdues representacions per negociar els pressupostos del 2024. En concret, es refereixen a un text proposat pel seu grup i aprovat per la mínima el 22 de febrer gràcies al vot a favor d’ERC, l’abstenció de Junts i l’error de dos diputats del PSC que demana “aturar qualsevol modificació de planejament urbanístic en el sector turístic que suposi mobilitzar més recursos hídrics per sobre de 100 litres per persona i dia fins que el consum d’aigua del sector primari i industrial no estigui garantit”. El Hard Rock quedaria, segons ells, inclòs en el supòsit de la moció, que també apunta que un cop se superi la sequera caldria “un informe preceptiu i vinculant sobre la viabilitat del consum hídric”. Fonts del grup negociador citades per l’ACN asseguren que el govern no ha donat resposta avui a la seva petició, tot i que en els últims dies des de l’executiu han recordat que el Tarragonès se situa fora de l’àmbit d’emergència hídrica en tenir garantit el subministrament amb aigua de l’Ebre.

En tot cas, el Hard Rock segueix encallant les negociacions i els comuns han decidit proposar aquesta com a possible via per aturar el complex, encara que sigui temporalment. Les mateixes fonts ressalten que l’executiu ha de complir les propostes de resolució que aprova el Parlament i remarquen que segons això, aquest projecte a dia d’avui no s’hauria de poder tirar endavant, tot i que en el mateix ple de la sequera la cambra va rebutjar àmpliament una altra moció de la CUP que reclamava específicament aturar el Hard Rock.

En Comú Podem nega categòricament que demanar al govern que aturi aquest projecte impliqui prevaricació, com apunten des de l’executiu, que es nega a imposar un criteri polític als tècnics que han de tancar l’informe ambiental preceptiu que falta per poder completar la tramitació del pla director urbanístic. En aquest sentit, aquest matí la vicepresidenta Laura Vilagrà ha alertat a Catalunya Ràdio que s’ha de pensar en les “responsabilitats” que tenen les persones de la Generalitat que, a nivell tècnic, han d’aplicar les normatives. “Hi ha alguns elements i passos que s’han de fer i que estan reglats per llei, i no fer-los tindria conseqüències”, ha argumentat també a RTVE la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, que, per cert, ha dit que “apostaria més pel no que pel sí” quan li han preguntat si creu que el Hard Rock s’acabarà fent. En Comú Podem, però, afirma que prevaricar implica “actuar contra la llei” i subratlla que no demana al govern que faci això, sinó que “actuï en funció del context”, d’acord amb la situació de sequera, i apliqui les resolucions del Parlament.

Els comuns admeten que en aquesta reunió no hi ha hagut avenços, ni pel que fa al Hard Rock ni en les carpetes socials que resten obertes, ja que segons ells de moment l’executiu no ha acceptat tampoc cap altra de les seves demandes principals, com recuperar la sisena hora a l’educació pública, més beques menjador o mil milions d’euros per a polítiques d’habitatge. Totes dues parts, això sí, s’han intercanviat documents i s’han instat a tornar-se a trobar aquesta setmana. Igual que el govern, En Comú Podem insisteix que estan disposats a negociar fins a l’últim moment.

La reunió, que ha durat més d’una hora, s’ha celebrat al Parlament aprofitant el ple. Per part del govern hi han assistit la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca; el d’Economia, Josep Maria Aguirre, i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol. Els representants dels comuns han estat els diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia i Núria Lozano, a més del coordinador del grup parlamentari, Ximo Balaguer.

Mobilització diumenge a Cambrils

Els opositors al projecte del Hard Rock, entre altres entitats, es mobilitzaran diumenge a Cambrils (Baix Camp) en contra del model econòmic i en defensa del territori. “No deixarem que polítics i empresaris continueu fent del lloc on vivim una muntanya de merda”, ha denunciat el portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, Eloi Redón, en una atenció als mitjans aquest migdia al Parlament. En espera d’obtenir els permisos, la previsió dels mobilitzats és tallar l’N-340, l’AP-7 i l’A-7 en funció del nombre de tractors que es desplacin. A més d’Aturem Hard Rock, també participaran en la mobilització Salvem Mont-Roig, Unió de Pagesos, Revolta Pagesa, StopCreuers Tarragona, la Plataforma CelNet, Xarxa Sud, el GEPEC-EdC i la Xarxa de Casals i Ateneus del Camp.

Redón ha criticat el PSC, la patronal i el govern, a qui ha demanat que “deixin de fer-se les víctimes” i “assumeixin la responsabilitat política d’aturar el projecte”. A més, ha denunciat que s’utilitzi el Hard Rock i el Camp de Tarragona “com a moneda de canvi” en la negociació dels pressupostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia