Política

política

PSOE, ERC i Junts tanquen un acord per la llei d’amnistia

Els tres partits han fet una transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenien vives a la norma

Fumata blanca per a la llei d’amnistia. El PSOE, ERC i Junts han arribat a una entesa sobre la norma, que es votarà demà al matí a la comissió de Justícia del Congrés i la setmana vinent en ple.

Les tres formacions han enviat un comunicat en què expliquen que “després de dies de treball conjunt, tenint en compte les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com l’informe preliminar de la Comissió de Venècia, els grups parlamentaris de PSOE, ERC i Junts han arribat a un acord” sobre l’amnistia que es basa en “una transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenien vives, per reforçar la llei”. Una norma que, recorden “cobreix totes les persones vinculades al procés independentista i que és plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea i els millors estàndards europeus i internacionals”.

El redactat i el contingut íntegre de la transacció que ha permès desllorigar la llei d’amnistia es donarà a conèixer demà al matí, abans de la comissió de Justícia, que està convocada a les 11 del matí. Fonts de la negociació, però, expliquen que es tracta d’una norma integral, que inclou tothom i que és d’aplicació immediata. El redactat final, segons les mateixes fonts, recull les recomanacions fetes en l’esborrany de l’informe de la Comissió de Venècia, i inclou els delictes de terrorisme i traïció adaptats als estàndards europeus i no al Codi Penal espanyol. Un altre punt rellevant és que s’amplia el termini de cobertura de la llei des de l’1 de novembre del 2011 –abans era 1 de gener de 2012–i i fins al 13 de novembre de 2023.

L’acord entre el PSOE, ERC i Junts implica demà les tres formacions –juntament amb la resta de grups que donen suport a la llei- aprovaran el dictamen en comissió i no deixaran cap esmena viva per al ple de la setmana que ve.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ja havia donat per feta l’entesa aquesta tarda des de Brasilia, on es troba de viatge oficial. “Estem a poques hores. Crec que aconseguirem un acord per tirar endavant una llei transcendent per la democràcia que deixarà enrere les conseqüències judicials de la crisi territorial a Catalunya”, ha dit.

L’acord sobre la llei d’amnistia ha de donar pas a la següent meta volant del govern espanyol en aquesta legislatura: l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2024. Els socialistes necessitaran de nou el ’sí’ de totes les formacions que van permetre la investidura, inclosos ERC i Junts.

Reaccions

Les reaccions a l’anunci dels tres partits no s’han fet esperar. El secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha celebrat el començament d’”una nova etapa” amb l’acord aconseguit amb Junts i ERC sobre la llei d’amnistia, que serà “valent, constitucional i garantista” i deixarà enrere “la pitjor” crisi de la nostra democràcia”. “Comença una nova etapa. Amb política i diàleg com a via per resoldre conflictes, i amb una Llei d’Amnistia valenta, constitucional i garantista que deixi enrere la pitjor crisi de la nostra democràcia. Reconciliació i generositat per seguir construint, junts, un país millor”, ha escrit Cerdán al seu compte a la xarxa social X.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha donat per fet que la llei d’amnistia cobrirà també l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, investigat per terrorisme en el marc del cas de Tsunami Democràtic. López ha assegurat que la llei “dona cobertura als que van participar al procés. Hi seran tots”. També ha remarcat que la norma “va entrar constitucional al Congrés i en sortirà constitucional”.

Ben diferent ha estat la reacció del PP. Els populars han carregat durament contra l’entesa del PSOE i les forces independentistes i ha anunciat que la combatran “a les institucions i als jutjats”. Fonts del PP consideren que el PSOE “a més de la corrupció econòmica” recorre a la “corrupció política” i censuren que hagi arribat a un acord amb les forces que volen “desmembrar el país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia