Política

Guerra a Gaza

Sud-àfrica demana al TIJ més cautelars per la situació d’urgència per la fam

La situació de “fam generalitzada” a la Franja de Gaza ha portat Sud-àfrica a presentar davant el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) una nova petició de mesures cautelars en el marc de la seva demanda com a Israel per una presumpta violació de la Convenció sobre la Prevenció del Genocidi.

En la seva sol·licitud, el país africà afirma que està obligada a tornar a acudir al tribunal de La Haia “a la llum dels nous fets” i els canvis en la conjuntura a Gaza. L’escrit destaca en aquest sentit “la situació de fam generalitzada” a l’enclavament palestí que atribueix a les “continues violacions flagrants” de laConvenció sobre el genocidi. També denuncia “violacions manifestes i continuades de les mesures provisionals” que el TIJ va ordenar a l’Estat d’Israel el passat 26 de gener.

Sud-àfrica urgeix el tribunal a decretar més mesures provisionals “per tal de garantir amb urgència la seguretat de 2,3 milions de palestins a Gaza, inclosos un milió de nens”.

En aquest sentit, insta els magistrats a adoptar les mesures sense celebrar una vista davant “l’extrema urgència de la situació”.

La perspectiva d’una treva abans del Ramadà es refreda

Els negociadors de Hamàs han marxat aquest dimecres del Caire després d’una nova jornada d’intenses negociacions amb Qatar, Egipte i Estats Units com a mediadors per aconseguir un acord amb Israel per a una treva a Gaza. El grup islamista palestí espera ara la resposta de la part israeliana, segons han informat a l’agència Efe fonts palestines coneixedores de les converses.

Segons aquestes fonts, les negociacions han arribat a “un perillós punt d’inflexió que amenaça la possibilitat del seu èxit i d’assolir un acord final”. El moviment palestí creu que Israel “no donarà respostes clares a les principals qüestions” que reclama: un alto el foc permanent, la retirada integral de les tropes israelianes de la Franja i el retorn dels desplaçats a les seves cases.

Les mateixes fonts han indicat que “els mediadors han intentat assegurar a Hamàs que les seves demandes són acceptables per a la part israeliana”. Però la facció palestina hegemònica a Gaza vol, segons els informants, que això “quedi estipulat a l’acord i no siguin només garanties verbals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia