Política

Guerra a Gaza

Biden projecta construir un port a Gaza per portar-hi l’ajuda humanitària

La Unió Europea ajudarà a subministrar ajuda a través del corredor marítim que prepara Xipre

Estats Units fa el tercer lliurament aeri d’aliments al nord de la Franja

El president dels Estats Units, Joe Biden, vol instal·lar un port provisional a la Franja de Gaza per poder lliurar més ajuda humanitària a l’enclavament palestí per via marítima.

Un alt càrrec nord-americà ha avançat a la CNN que el mandatari presentarà el projecte aquesta nit durant el seu discurs sobre l’estat de la nació. “El president anunciarà que està donant instruccions al militars per dirigir una missió d’emergència per establir un port al Mediterrani, a la costa de Gaza, que pugui rebre grans vaixells amb aliments, aigua, medicines i refugis temporals”, ha indicat la font.

Un altre funcionari de Washington ha precisat que el port inclourà un moll temporal que “proporcionarà capacitat per a centenars de camions addicionals d’assistència cada dia”. Aquesta missió es coordinarà amb Israel, les Nacions Unides i organitzacions humanitàries no governamentals. Els primers vaixells arribaran des de Xipre, ha afegit.

La segona font ha evitat especular sobre quan podrà entrar en funcionament la iniciativa i s’ha limitat a dir que “trigarà unes quantes setmanes a planificar i executar”. No obstant, ha assenyalat que “les forces necessàries per completar la missió ja són a la regió o bé s’hi desplaçaran aviat”.

En paral·lel, el portaveu en cap de la Comissió Europea (CE), Eric Mamer, ha informat que la Unió Europea (UE) participarà en el subministrament d’ajuda humanitària a través del corredor marítim que prepara Xipre. Mamer ha confirmat que “anirem a Xipre per participar en el projecte”.

“El nostre paper serà ajudar a alimentar aquest corredor amb tota l’ajuda necessària que pugui transitar-hi per proporcionar suport als palestins a Gaza”, ha indicat el portaveu comunitari. “No escatimarem esforços per assegurar-nos que l’ajuda arribi en tan grans quantitats com sigui possible”, ha afegit.

Segons Mamer, la Comissió ha estat en contacte amb Xipre d’ençà que va anunciar fa mesos el projecte d’obrir un corredor marítim humanitari amb Gaza. “Jugarem el nostre paper ple a mesura que es desenvolupi el projecte”, ha assenyalat.

En aquest context, la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha viatjat aquest dijous a Nicòsia per reunir-se amb el president xipriota, Nikos Khristodulidis. Demà divendres visitarà el port de Làrnaca i el Centre Conjunt de Coordinació de Rescats de la UE.

L’alt representant de la UE per als Afers Exteriors i de Seguretat, Josep Borrell, ha advertit aquest dijous que els llançaments aeris són “bons” però “insuficients” per abastir Gaza i “els corredors marítims són necessaris però porten temps”. “I el temps és essencial”, ha reblat.

És per això que ha instat tots aquells “que es preocupen per la situació a Gaza” a “pressionar el govern israelià perquè concedeixi accés terrestre humanitari sense traves i no bloquegi els combois”.

Tercer lliurament aeri

L’exèrcit dels Estats Units ha llançat aquest dijous sobre el nord de la Franja de Gaza el tercer lliurament aeri d’ajuda humanitària al necessitat enclavament palestí.

El Comandament Central (Centcom) dels EUA ha informat que avions Hercules C-130 han descarregat unes 38.000 racions de menjar per alleujar el patiment de la població civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona