Política

hongria

Milers d’hongaresos protesten contra les polítiques “autoritàries” d’Orbán a Budapest

Els opositors critiquen l’autoritarisme i les postures prorusses del primer ministre

Milers d’hongaresos s’han manifestat aquest divendres en el centre de Budapest contra l’autoritarisme i les postures prorusses del primer ministre, l’ultranacionalista Viktor Orbán, en un acte que ha comptat amb un missatge de vídeo de Iúlia Navàlnaia, vídua de l’opositor rus Aleksei Navalni.

“De pas a pas, de maó a maó s’edifica la tirania a Hongria”, ha declarat davant la multitud l’alcalde de la capital magiar, Gergely Karácsony, un polític esquerrà i verd que ha criticat Orbán per la seva proximitat al Kremlin.

“Hongria no és Rússia, ara com ara, però s’acosta cada dia més i més”, ha dit el polític opositor al govern d’Orbán després d’advertir que “els qui glorifiquen a Putin no lluiten per la llibertat”.

En la seva salutació telemàtica als manifestants, Iúlia Navàlnaia ha dit que el president rus “pot fer el que vol perquè té un còmplice a la Unió Europea: Viktor Orbán”.

“Diverses desenes de milions de russos que lluiten per la democràcia fan costat als hongaresos en la seva lluita pel futur del seu país”, ha assegurat l’activista.

La manifestació s’ha celebrat en el marc dels actes de commemoració de la revolució hongaresa de 1848, una rebel·lió independentista contra l’Imperi dels Habsburg, que es commemora cada 15 de març, dia festiu nacional.

En un altre míting multitudinari, Péter Magyar, dissident del règim d’Orbán ha anunciat avui la formació d’un moviment que, sota el nom d’“Alça’t, hongarès”, pretén transformar-se en un nou partit polític de centre.

“Fa 20 anys que Hongria va entrar a la Unió Europea i avui és un dels països (comunitaris) més pobres i el més corrupte de la Unió”, ha dit Magyar davant unes 15.000 persones, segons estima la premsa local.

El polític ha assegurat que la població del país ja no confia ni en el govern ni en l’oposició.

Magyar, exmarit de la dimitida ministra de Justícia Judit Varga, ha estat membre de consells d’administració de diverses empreses estatals.

De moment, no ha aclarit si el seu recentment format moviment es presentarà com a partit a les eleccions europees de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona