Política

política

Víctimes de càrregues de l’1-O a Lleida presenten una demanda col·lectiva a Estrasburg

Han portar la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans un cop esgotades totes les vies judicials a l’estat espanyol

La querella va ser presentada per trenta persones

Les víctimes de les càrregues de l’1-O al col·legi electoral ubicat a Benestar Social de Lleida han presentat una demanda col·lectiva al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Segons un comunicat d’Òmnium Cultural, les víctimes han decidit recórrer a Estrasburg després d’haver esgotat totes les vies judicials possibles a l’estat espanyol. Ho han fet de la mà d’Òmnium, Advocacia per la Democràcia de Lleida i el CDR del barri on van tenir lloc els fets. La demanda denuncia vulneració del dret fonamental de reunió i del dret a una investigació judicial efectiva davant d’una denúncia per maltractaments policials, articles 11 i 3 del Conveni Europeu de Drets Humans.

D’acord amb el comunicat, la demanda presentada a Estrasburg denuncia dilacions no justificades en la instrucció, falta d’una investigació judicial efectiva, així com contradiccions entre els magistrats instructors. Així, els denunciats consideren que “la insistència a arxivar el procediment” per part de l’òrgan instructor manifesta “una voluntat de no investigar els fets denunciats”. El text també denuncia que el procediment s’ha arxivat a l’estat espanyol havent escoltat únicament un dels querellants lesionats.

Els fets es remunten al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, quan una quarantena de policies nacionals van carregar contra els concentrats, majoritàriament gent d’edat avançada, davant el col·legi electoral de Benestar Social de Lleida. Els policies els van provocar lesions de diferent consideració i vint-i-vuit lesionats es van querellar. Després de cinc anys d’instrucció, la investigació va ser arxivada fins a tres cops pel jutjat de Lleida, i confirmada per l’Audiència Provincial, sense arribar a judici. També el Tribunal Constitucional espanyol va decidir no admetre a tràmit el recurs d’empara.

“Sempre hem dit que anirem fins al final per impedir que la violència policial de l’1-O quedi impune”, assegura el president d’Òmnium, Xavier Antich. L’entitat també posa de manifest la feina feta al llarg d’aquests anys per l’Associació Advocacia per la Democràcia, que agrupa advocats i advocades de les Terres de Lleida i Pirineus en defensa dels drets humans i llibertats sorgida arran de l’1-O, i del CDR Noguerola.

Òmnium afirma que no han cessat en la defensa de la trentena de persones que van presentar una querella col·lectiva el mateix matí del dia 1 d’octubre de 2017 al Jutjat de guàrdia de Lleida, mentre la policia nacional encara assaltava col·legis a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona