Política

Turquia

Atorguen a l’AKP una alcaldia del prokurd DEM

La Junta Electoral de Turquia ha atorgat a l’islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), la formació del president Recep Tayyip Erdogan,l’alcaldia de Van, malgrat que el Partit per la Democràcia i la Igualtat dels Pobles (DEM) hi va guanyar les eleccions municipals del passat diumenge per majoria absoluta.

El partit d’esquerres prokurd ha qualificat aquest dimarts d’“il·legal” la decisió, presa després que el seu candidat, Abdul·lah Zeydan, fos inhabilitat divendres per un tribunal turc, a petició del Ministeri de Justícia.

L’alcaldable del DEM va aconseguir la victòria al municipi metropolità de Van amb el 55% dels vots, 28 punts més que l’AKP (27%). El partit denuncia que “malgrat un mandat tan clar de la ciutadania”, s’han realitzat “accions il·legals” per desposseir Zeydan i substituir-lo pel candidat de l’AKP.

L’aspirant prokurd havia estat inhabilitat prèviament arran d’una condemna a vuit anys de presó per fer “propaganda d’una organització terrorista” i “col·laborar amb el terrorisme” per unes declaracions que van ser considerades per la justícia turca com una apologia del PKK, la guerrilla kurda que Turquia considera terrorista.

El partit subratlla en un comunicat que després de ser alliberat, el 2022, a Zeydan li van ser restaurats tots els drets civils a través d’una decisió judicial i es va presentar a les eleccions d’aquest 2024 després de “completar tots els procediments legals necessaris” i va aconseguir l’aprovació de la candidatura superant un “rigorós escrutini” de la Junta Electoral.

Però el mateix tribunal que fa dos anys li va aixecar la inhabilitació, va revocar divendres la seva pròpia decisió arran d’una de la decisió de la fiscalia de reobrir el cas a petició del Ministeri de Justícia.

El DEM denuncia que “aquesta maniobra reflecteix una mentalitat que no té en compte el mandat del poble”. “Aquestes accions, que desatenen la voluntat de la gent de Van, són il·legals”, afirma el partit prokurd. “Aquesta sentència errònia s’ha de revocar ràpidament”, sentencia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia