Política

Turquia

La Junta Electoral Suprema torna al candidat prokurd l’alcaldia de Van

L’autoritat electoral reverteix la decisió de l’òrgan provincial de retirar-li el certificat d’elecció i lliurar-li al cap de llista de l’oficialista AKP

Més d’una vuitantena de persones han estat detingudes durant les protestes contra la decisió judicial

El prokurd Partit per la Democràcia i la Igualtat dels Pobles, DEM, governarà finalment el municipi metropolità de Van, capital de la província homònima del sud-est de Turquia.

La Junta Electoral Suprema (YSK) de Turquia ha fet marxa enrere aquest dimecres en la decisió d’atorgar l’alcaldia a l’islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) del president Recep Tayyip Erdogan. L’autoritat electoral ha lliurat finalment el certificat d’elecció al candidat del DEM (successor del Partit Democràtic dels Pobles, HDP) Abdul·lah Zeydan, que divendres va ser inhabilitat per un tribunal a només dos dies de les eleccions.

Tot i així, Zeydan va guanyar els comicis municipals amb el 55% dels vots, 28 punts més que el candidat de l’AKP, Abdulahat Arvas (27%). No obstant, la Junta Electoral Provincial va retirar el certificat d’elecció al cap de llista del DEM i li va atorgar al candidat oficialista.

La formació d’esquerres prokurda va qualificar ahir la decisió d’“il·legal” i contrària a la voluntat expressada a les urnes i va anunciar que presentaria un recurs a la Junta Electoral Suprema, que finalment ha acceptat les seves al·legacions.

El DEM ha celebrat aquest dimecres que “com a resultat de la resistència del poble kurd, dels nostres amics i del públic democràtic, s’ha decidit lliurar el seu certificat d’elecció al nostre candidat del municipi metropolità de Van, Abdullah Zeydan”. “Visca la resistència del poble kurd!”, ha afegit .

Els simpatitzants de Zeydan van iniciar ahir una sèrie de protestes als carrers de Van encapçalats per la cúpula del partit i amb el suport del partit socialdemòcrata CHP, que diumenge va ser el gran guanyador les eleccions locals a Turquia. La policia va detenir 89 persones a Van i altres províncies del sud-est.

La policia ha tornat a intervenir avui amb càrregues de gas lacrimogen i bales de plàstic contra els manifestants. També ha dissolt una protesta d’advocats a Istanbul a favor del DEM, en la que han resultat ferits lleus tres juristes i catorze han estat detinguts breument.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia