Política

política

Sánchez ignora per “electoralista” el referèndum pactat que reclama Aragonès

Diu que Illa és l’únic que pot “unir” la societat catalana, mentre el president insta els socialistes a fer la seva proposta

Crítiques també de CUP i comuns al plantejament del govern i d’ERC

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha vinculat aquesta tarda la proposta de referèndum acordat basat en l’article 92 de la Constitució que va llençar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al període electoral en què es troba Catalunya, alhora que ha recordat que ell s’oposa a aquesta fórmula. “Estem en campanya electoral. No sé per què és notícia el que demana ERC, com tampoc és notícia la posició del govern d’Espanya i en el meu cas concret com a secretari general del PSOE”, ha minimitzat, en roda de premsa a Qatar. En aquest marc, Sánchez ha contraatacat posant en valor “les bondats” del primer secretari del PSC, Salvador Illa. “Si hi ha algú que pot unir i servir la societat catalana, és Salvador Illa”, ha dit.

La proposta d’Aragonès, emparada per un informe de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, ja va ser rebutjada ahir per la Moncloa. La ministra portaveu, Pilar Alegría, va assenyalar que “en absolut” és la seva posició, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, també la va titllar d’”electoralista”. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, també ha retret aquest matí al president que el seu plantejament “no ajuda” en el moment actual.

En resposta a l’enèsim ’no’ del govern espanyol a negociar un referèndum, Aragonès ja ha reiterat aquest matí que seguirà defensant la independència de Catalunya i ha recordat que sempre que se’ls ha dit que no a les propostes han insistit i al final han aconseguit respostes favorables, com en el cas del traspàs de Rodalies, l’ingrés mínim vital o la llei d’amnistia. Aragonès ha remarcat que ells són clars en el plantejament i ha demanat al govern espanyol i al PSOE que diguin quina és la seva proposta.

Aragonès també ha respost les crítiques de la CUP a la proposta per remarcar que ell vol “avançar” i això no vol dir només convocar el referèndum i guanyar-lo sinó “aplicar” també el resultat, a diferència de l’1-O, i poder tenir garantit el reconeixement en l’àmbit internacional.

CUP i comuns, crítics

I és que, en efecte, tot i estar a favor de l’autodeterminació, tant CUP com Comuns Sumar també han criticat aquest matí la proposta del govern. “Ens fa tornar deu anys enrere, i contribueix a augmentar la desafecció en el terreny independentista”, ha lamentat a RTVE la candidata cupaire el 12-M, Laia Estrada, que ha recordat que just fa deu anys els llavors diputats del Parlament Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera ja van anar al Congrés a demanar un referèndum emparant-se en la Constitució. “Ens han dit que no per activa i per passiva. Les lliçons que hem de treure és que l’Estat només s’avindrà a reconèixer el dret a l’autodeterminació quan no li quedi més remei”, ha reblat Estrada, que aposta per crear un marc de “desobediència institucional” que vagi acompanyada de mobilització popular a fi de forçar una mediació internacional. De fet, la recepta, per a la CUP, és reprendre “l’agenda política pròpia catalana” i alhora “reconstruir el moviment popular”, dues qüestions que creu que han d’anar lligades.

Estrada, en tot cas, s’ha mostrat molt crítica amb la presidència d’Aragonès, a qui acusa d’haver “llençat per la borda” la legislatura passada tot i la majoria independentista. Estrada posa com a condició per a futurs pactes un “canvi de rumb”, així com desplegar una “nova economia catalana”. “Tot allò que no sigui deixar enrere un model de país que empobreix la població, amb nosaltres no hi podran comptar”, ha avisat. Això sí, ha descartat totalment qualsevol acord amb el PSC ni cap altre partit del 155. Tampoc amb el feixisme, sigui espanyolista o catalanista. “Amb el PSC no tenim res en comú ni en l’eix social ni en l’eix nacional. Hem vist un PSC més de dretes que el PSOE, i la CUP de cap manera facilitarà una governabilitat amb ells”, ha etzibat.

Això sí, preguntada pel fitxatge de l’economista Anna Navarro com a número 2 de la llista de Carles Puigdemont, ha considerat que apropa Junts a “la Convergència de tota la vida”. “Costa d’imaginar que pugui empatitzar o posar-se al costat de les persones que estan patint més”, ha etzibat també.

Pel seu cantó, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, també ha criticat des de Lleida, on ha presentat la candidatura del partit, la proposta d’Aragonès. “Està més actiu i el sentim parlar més del referèndum com a candidat que en els darrers tres anys com a president del govern”, ha considerat. Albiach ha insistit que la seva proposta en aquest sentit és “clara” i ha defensat, com va fer ahir a Tarragona, que una de les primeres accions del nou govern hauria de ser “reactivar” la taula de negociació, ja que ha mantingut que els catalans han de poder votar per “decidir el seu futur”. La candidata també ha dit que cal culminar la desjudicialització del conflicte i aplicar “ja” la llei d’amnistia un cop sigui aprovada. A més, ha tornat a reclamar la reforma del sistema de finançament, que es continuï blindant el català i es reforci la seva presència a “Europa”.

Igual que la CUP, Albiach també ha estat crítica amb el govern d’ERC, que va començar la legislatura anunciant unes transformacions que no ha “vist enlloc” i l’ha instat a deixar el seu “rumb erràtic” i a escollir entre “obrir un nou cicle per avançar”, amb “polítiques progressistes i més autogovern”, o bé continuar “mirant endarrere i apostar per una fórmula que a l’única cosa que ha portat és a no avançar, a comprar l’agenda del PSC i a tenir un govern en una estrica minoria absoluta que ha estat incapaç de fer cap transformació al país”. Albiach, a banda, ha proposat avui com una de les mesures prioritàries de la seva formació garantir el dret a la visita mèdica presencial als CAP en un termini “màxim de cinc dies”, i que el 25% del pressupost de Salut de la Generalitat es destini a l’atenció primària.

També, per cert, el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha carregat contra la proposta de referèndum d’Aragonès perquè, “com l’amnistia, trenca la convivència a Espanya”. En aquest sentit, li “preocupa” la posició dels socialistes perquè són els qui “tenen la clau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia