Política

estat espanyol

El govern espanyol portarà a l’ONU i a Europa les lleis de memòria de PP i Vox

Els executius del País Valencià, l’Aragó i Castella i Lleó han aprovat normes que relativitzen la dictadura franquista

El govern espanyol portarà a les Nacions Unides, al Parlament europeu i al Consell d’Europa la derogació per part de governs autonòmics de PP i Vox de la llei de memòria democràtica de l’Aragó i les anomenades lleis de concòrdia presentades al País Valencià i a Castella i Lleó, segons informa Efe. Fonts del govern han avançat aquest dijous que, a més de la seva intenció de portar aquestes lleis al Tribunal Constitucional, recorreran al relator especial de l’ONU sobre Veritat, Justícia i Reparació i al relator d’Execucions Extrajudicials perquè avaluïn la conformitat d’aquestes normes amb “les millors pràctiques internacionals i els compromisos internacionals adquirits per Espanya en matèria de drets humans”.

A més, l’executiu promourà el debat sobre aquestes lleis en el ple del Parlament europeu a través del grup parlamentari socialista i es posarà en contacte amb el Consell d’Europa per alertar de la “possible violació de diverses disposicions del conveni de drets humans”. Entre altres aspectes, el govern impulsarà un debat urgent a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per analitzar les llei de memòria derogada a l’Aragó i les de “concòrdia” presentades al País Valencià i a Castella i Lleó. També es posarà en contacte amb la secretaria general del Consell d’Europa i el comissari de Drets Humans per informar-los de la “gravetat de la situació” i sol·licitarà un informe sobre la situació de la memòria democràtica a l’Estat espanyol.

L’Aragó es va convertir el 15 de febrer passat en la primera comunitat a derogar una llei autonòmica de memòria democràtica amb el suport de PP, Vox i PAR. PP i Vox van presentar el 21 de març al País Valencià, on governen en coalició, una proposició de llei de la “concòrdia” que substituirà l’actual llei autonòmica de memòria i que, segons Vox, eliminarà els “termes guerracivilistes” i mantindrà la reparació de totes les víctimes.

En la mateixa línia, el PP i Vox, que governen junts a Castella i Lleó, van presentar allà el 26 de març una proposició de llei de la “concòrdia” per substituir el vigent decret autonòmic de memòria històrica. Aquesta nova norma no recull una condemna expressa al que va passar entre la Guerra Civil i la Constitució espanyola de 1978 i suprimeix la paraula “dictadura” per referir-se únicament com a franquisme al període comprès entre 1939 i l’arribada de la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona