Política

Joaquim Bosch Grau

Jutge i autor del llibre “La patria en la cartera”

“Per erradicar la corrupció, cal una forta voluntat política”

Ha publicat un llibre sobre la corrupció que ha arribat a la quarta edició en mesos

Hi analitza el passat de la corrupció a l’Estat i les dinàmiques que l’afavoreixen

‘La patria en la cartera. Pasado y presente de la corrupción en España’
Editorial: Ariel
Any: 2024 (4a edició)
Preu: 18,90 euros
La corrupció no desapareix. Ara mateix tenim els casos de la parella d’Ayuso i el cas Koldo. Tenen alguna cosa en comú o només el desig dels partits per utilitzar-los com a instrument de desgast?
Més enllà de la utilització política, sembla clar que la situació de pandèmia va relaxar els controls, que a l’Estat espanyol ja són molt febles, en matèria de contractació pública. I això va permetre que proliferés la figura de mediadors, persones que amb molt poques gestions podien emportar-se grans quantitats de diners aprofitant els espais d’influència. Hi ha una regla general en allò que fa referència a la contractació pública, que és que, quan baixen els controls, s’incrementen molt les possibilitats de corrupció.
Una de les tesis del seu llibre és que no es va trencar amb les pràctiques fraudulentes del franquisme. Han passat més de 48 anys des de la mort del dictador. No és temps suficient?
Ha passat prou temps perquè s’hagin trencat les dinàmiques estructurals corruptes del franquisme. Però no s’ha fet. En bona part, perquè el sistema de partits s’ha finançat en gran part gràcies a la corrupció. I això fa que en matèria de legislació, quant a contractació pública, en nomenaments d’alts càrrecs d’administració i en matèria de legislació urbanística, hi hagi continuïtats enormes amb la regulació legal del franquisme que arriben fins avui. I és per això que és tan senzill requalificar terrenys de manera fraudulenta i contractar els amics. Els partits han tret beneficis importants no modificant aquestes dinàmiques institucionals. És indiscutible que ha passat molt de temps, però a mi em sembla també indiscutible que si els grans negocis es fan d’una manera molt similar a allò que retratava Berlanga a La escopeta nacional, és perquè no hem abordat les reformes que reclamen molts organismes europeus en matèria de corrupció.
Expliqueu que la corrupció és un símptoma de feblesa democràtica. Vol dir que en el fons tenim una democràcia molt feble?
Tot depèn d’on posem el focus quant a la qualitat democràtica. El que diuen els diversos organismes internacionals, entre els quals el Banc Mundial i el Consell d’Europa, és que l’Estat espanyol té fortaleses importants en matèria d’eficiència en l’organització d’eleccions i de respecte al pluralisme polític. En canvi, els mateixos que ens diuen això també remarquen que hi ha un greu problema de corrupció política, que tenim uns òrgans judicials –especialment en la cúpula– en què hi ha ingerències partidistes d’una certa rellevància i que tenim també uns òrgans de contrapès que són molt febles. Per això dic que tot depèn d’on posem l’accent. Certament, en matèria de solidesa de les institucions per fer front a les trames corruptes, tenim problemes.
En els darrers anys, s’han aprovat lleis per evitar les pràctiques corruptes. No es compleixen o són insuficients?
S’han aprovat algunes mesures, però han estat tardanes. Pensem que durant els anys noranta ja hi havia casos de corrupció de finançament dels partits polítics, com ara el cas Filesa i el cas Naseiro, i no hi va haver la voluntat d’incloure un delicte de finançament il·legal dels partits. No va ser fins al 2015, fa quatre dies, arran del moviment dels “indignats” i de la crisi econòmica, que es van introduir algunes figures delictives i millores en la contractació pública. La legislació de transparència, tant en l’àmbit estatal com català, és insuficient, perquè deixa espais sense control i, sobretot, perquè també s’estan produint retrocessos d’una certa importància. Ara, per exemple, a les Balears es vol suprimir l’oficina anticorrupció i es deixa sense efecte una mesura tan important com que els parlamentaris i els membres del govern balear hagin de fer públiques les seves declaracions de béns. Els passos que s’han fet per millorar en la lluita contra la corrupció són molt insuficients i van acompanyants sovint de retrocessos importants.
S’aconseguirà eliminar la corrupció algun dia?
El que hem de deixar clar és que no és una qüestió que formi part de l’ADN. N’és una prova el fet que a mitjan segle XIX hi havia una corrupció semblant a Dinamarca o Alemanya. Els grans canvis es produeixen a finals del segle XIX i principis del XX, quan s’impulsen grans reformes en els sistemes democràtics i en les administracions públiques. Que és quan aquí comencem a quedar enrere, molt especialment en la dictadura franquista. Jo no soc pessimista en el sentit que no sigui erradicable. Però per això s’ha de tenir una forta voluntat política i certament això és en mans dels principals partits polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES