Política

Guerra a Gaza

Sis mesos de mort, destrucció i fam

L’ofensiva d’Israel contra Hamàs a la Franja de Gaza compleix aquest diumenge mig any

A la Franja de Gaza es compleixen aquest diumenge sis mesos de conflicte bèl·lic, una guerra declarada per Israel contra Hamàs en represàlia a l’atac del grup islamista al sud d’Israel del 7 d’octubre passat que va deixar 1.100 morts i unes 250 persones van ser segrestades.

Després de mig any de guerra, l’enclavament palestí només exhibeix mort i destrucció. Els atacs de represàlia israelians han matat més de 33.000 persones i ferides a més de 75.000, segons les últimes dades proporcionades per les autoritats sanitàries de la Franja. Més de 33.000 morts comptabilitzats, però es creu que almenys vuit mil cossos més es troben colgats sota les tones de runa a la qual han quedat reduïts els edificis de l’enclavament palestí pels atacs israelians.

El cap de l’Oficina de les Nacions Unides per a afers humanitaris, Martin Griffiths, qualifica el mig any de conflicte de “fita terrible” que ha deixat “mort, devastació i la perspectiva immediata d’una vergonyosa fam artificial” a la població de l’enclavament palestí. “Per als afectats per l’horror que va començar amb els atacs [a Israel] del 7 d’octubre, han estat sis mesos de dolor i de turment”, ha lamentat Griffiths en el seu compte de la xarxa social X. En el missatge adverteix que “cada segon” que continua la guerra “s’estan sembrant les llavors d’un futur enfosquit per aquest conflicte sense treva”. “El final de la guerra hauria d’haver-se declarat fa molt de temps”, afegeix el cap humanitari de l’ONU abans de considerar que “rares vegades un conflicte ha generat tant indignació global alhora que tanta impunitat”. Res sembla indicar que la fi d’aquest conflicte sigui a prop. El plom israelià continua caient del cel sobre l’enclavament palestí i causant noves víctimes.

Més del 70% de les zones residencials de l’enclavament palestí –un dels més poblats del món– estan destruïdes i el 80% de la població ha estat forçada a marxar, segons un informe de les Nacions Unides publicades el 24 de març passat i recollit per l’agència Efe.

En la foscor del calvari han sorgit els focus de fam com destaquen l’ONU i la UE, principalment al nord de la Fran ja, on ja s’han registrat morts per desnutrició i deshidratació. Una catastròfica situació humanitària que pot estendre’s per tot l’enclavament, ja que tots els seus habitants s’enfronten cada dia a situacions de fam. L’ajuda humanitària arriba en compta gotes i els hospitals estan pràcticament destrossats per figurar en el punt de mira de les forces israelianes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona