Política

amèrica

Països de l’Amèrica Llatina i l’OEA fan costat a Mèxic en la crisi amb l’Equador

Condemnen l’assalt de la policia equatoriana a l’ambaixada mexicana a Quito

Des de Xile fins a l’Argentina, passant per Veneçuela, Cuba, Bolívia, el Brasil o Hondures, així com l’Organització d’Estats Americans (OEA) s’han posat al costat de Mèxic en la crisi diplomàtica amb l’Equador per l’entrada per la força de policies equatorians a l’ambaixada mexicana a Quito per detenir l’exvicepresident del país alpí Jorge Glas, on s’havia refugiat.

Tot i que l’Equador va justificar la seva actuació amb l’argument que va actuar d’acord amb el dret internacional perquè Glas havia estat condemnat en sentència ferma, Mèxic va denunciar que l’assalt a la seva seu diplomàtica va violar de manera flagrant la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques.

I és que, entre altres coses, l’article 22 de la citada convenció, estableix la inviolabilitat de les seus de les missions diplomàtiques amb la prohibició de l’entrada en elles dels agents de l’estat receptor, en aquest cas de l’Equador.

Els governs dels països de la regió no han trigat a reaccionar i, independentment del seu color polític, s’han posicionat al costat de Mèxic.

Veneçuela, Cuba, Bolívia el Brasil, el Panamà, Costa Rica, la República Dominicana, Colòmbia, Hondures, Guatemala, Xile o l’Argentina han condemnat la incursió de la policia equatoriana a la seu diplomàtica mexicana. Nicaragua fins i tot ha trencat relacions diplomàtiques i, el Perú, país que manté friccions amb Mèxic, també ha expressat el seu suport a les autoritats d’aquest país.

Per la seva banda, l’Organització d’Estats Americans ha declarat l’acció de les autoritats equatorianes “d’improcedent” i ha rebutjat qualsevol “acció que violi o posi en risc la inviolabilitat de les seus de les missions diplomàtiques”. En un comunicat, el secretari de l’organització, Luis Almagro, fa una crida al diàleg i anuncia que demanarà una reunió del consell permanent.

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha agraït la solidaritat de mandataris, dirigents i organitzacions civils dels diferents països en un missatge a la xarxa social X.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES