Política

TEDH

Condemnat per primera vegada un Estat per la inacció climàtica

El Tribunal Europeu de Drets Humans estima en part la denuncia contra Suïssa per no fer prou contra l’escalfament global

Estrasburg considera que el canvi climàtic suposa una “amenaça” per als drets humans

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Suïssa per no haver fet prou per protegir els seus ciutadans dels efectes adversos del canvi climàtic.

El tribunal d’Estrasburg ha estimat en part la demanda plantejada per una associació suïssa de dones grans preocupades pel clima, les KlimaSeniorinnen, que van denunciar les autoritats del seu país per no haver pres les accions suficients per mitigar l’escalfament global.

La majoria dels magistrats (setze contra un) han resolt que la Confederació Helvètica va incomplir les seves obligacions a l’hora de protegir els drets d’aquest grup de dones, la majoria més grans de 70 anys, en virtut de l’article vuitè de la Convenció Europea de Drets Humans. El tribunal entén que aquest supòsit abasta el dret de les persones a rebre per part dels Estats una protecció efectiva contra els efectes greus del canvi climàtic en les seves vides, salut, benestar i qualitat de vida.

La sentència, que admet que el TEDH només té competència en la interpretació dels assumptes relacionats amb la Convenció, argumenta que els Estats tenen l’obligació de prendre mesures efectives per protegir el drets humans dels ciutadans davant els efectes del canvi climàtic. “El canvi climàtic existeix i suposa una amenaça greu, actual i futura per als drets humans”, alerta el tribunal.

En aquest sentit, assenyala que les autoritats suïsses van tenir “llacunes crítiques” en el procés per establir el marc regulador nacional sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle. “Les autoritats suïsses no han actuat a temps i de manera adequada per elaborar i aplicar la legislació i les mesures pertinents d’acords amb l’article vuitè de la Convenció, que són rellevants en el context del canvi climàtic”, subratlla el TEDH. A més, fa notar que Suïssa havia incomplert anteriorment els objectius que s’havia fixat per disminuir aquestes emissions.

Estrasburg també considera que Suïssa va vulnerar l’article sisè de la Convenció, que garanteix el dret a un judici just, en rebutjar l’acció legal de les demandants tant a nivell administratiu com judicial.

La sentència imposa a Suïssa el pagament de 80.000 euros a les demandants en conceptes de costes judicials, però no contempla cap indemnització perquè no es va presentar cap reclamació per danys i perjudicis.

Una de calenta i dues de freda

El TEDH ha emès dues sentències més relacionades amb l’escalfament global, en les quals refua els arguments dels demandants.

En el cas Carême contra França el tribunal d’Estrasburg desestima la denúncia d’un eurodiputat dels Verds i exalcalde de Grande-Synthe, Damien Carême, perquè ja no viu al país i no pot reclamar l’estatus de víctima per denunciar. Carême acusava l’Estat francès de no prendre les mesures suficients per evitar l’augment del nivell del mar provocat per l’escalfament global que amenaça el seu poble, situat a l’extrem nord del litoral.

Els jutges europeus també han rebutjat la queixa presentada per sis joves portuguesos contra trenta-dos països europeus, inclòs el seu, en considerar que havien adoptat mesures insuficients contra el canvi climàtic. El tribunal ha desestimat les seves al·legacions sense entrar en el fons del cas en entendre que els demandants no han esgotat el camí judicial a Portugal abans de portar el cas a Estrasburg. Els joves argumentaven que la urgència climàtica els eximia d’aquesta regla jurídica bàsica, una tesi que el TEDH no ha acceptat.

A més, els magistrats indiquen que el Tribunal de Drets Humans no és l’òrgan competent per jutjar un cas on els demandants acusen altres Estats i recorden que hi ha altres instruments jurídics internacionals per fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona