Política

política

El govern rescata 1.850 milions del pressupost tombat per pagar compromisos ja contrets

Permetran l’augment del 2% en la retribució dels funcionaris i la continuïtat d’inversions i despeses en salut, educació o serveis socials

En total l’executiu ha recuperat ja uns 2.000 milions dels 3.200 extra que incloïen els comptes del 2024

El consell executiu ha aprovat aquest matí un suplement de crèdit de 1.850 milions d’euros que permetrà fer front a mandats legals i compromisos d’inversió i despesa ja contrets per al 2024, però que havien quedat bloquejats en tombar el Parlament el projecte de llei de pressupostos. Amb això, i els 145 milions que ja s’havien aprovat en un altre decret fa dues setmanes específicament per a actuacions relacionades amb la sequera, el govern haurà aconseguit recuperar així uns 2.000 milions dels 2.443 milions de més -3.200 si s’hi afegeix un fons de 800 milions que hi havia per eixugar deute de la sanitat- que incloïen els comptes que havia dissenyat, ja que es consideren despesa «urgent i ineludible» que no es pot ajornar al següent exercici, tal com exigeix la llei en cas de pròrroga pressupostària. La portaveu, Patrícia Plaja, confia que el decret tindrà un «suport ampli» dels grups a la diputació permanent del Parlament, i no ha descartat que es puguin aprovar nous suplements en propers governs, si bé tindran ja un import molt menor. «S’està estudiant des d’Economia, s’han de complir uns requisits legals», ha advertit, això sí.

Entre les partides que es rescaten destaquen les que garanteixen l’augment de retribucions ja pactada amb els funcionaris de la Generalitat, d’un 2%, que es podrà fer efectiu quan s’aprovi la normativa bàsica estatal. A més, s’inclouen partides per a la millora de condicions laborals i salarials al sectors sanitari, i també altres per atendre l’increment de places previst en les plantilles de Mossos, bombers i funcionaris dels centres penitenciaris.

En l’àmbit educatiu, el suplement aprovat garanteix la recurrència de places per al curs 2023-24, la cobertura del menjador escolar o de les sol·licituds de beca, entre altres. En l’àmbit de la salut, es garanteixen els fons per finançar noves necessitats relacionades amb l’envelliment, l’augment de la medicació hospitalària o la major durada dels tractaments per la cronificació d’algunes malalties. Igualment, s’asseguren als ens locals els fons per sufragar serveis socials municipals. A banda, també s’hi inclouen despeses relatives a acords aprovats anteriorment, com ampliacions de plantilla, compromisos sindicals o convenis col·lectius, així com tota la «despesa indirecta» necessària per garantir concerts educatius, sanitaris, socials i universitaris. També s’han garantit les partides per donar continuïtat a obres ja licitades o pagar subvencions plurianuals ja concedides, a més d’assegurar el pagament de contractes de subministraments i serveis. En canvi, de moment no s’han pogut rescatar els 50 milions que s’havien proveït en els pressupostos per a mesures que millorin els resultats educatius arran de l’informe PISA.

El govern tampoc ha pogut incloure els cinc milions extra que havia consignat per pagar vals escolars per segon curs consecutiu, tot i que avui també ha aprovat la continuïtat de la mesura i la seva ampliació a alumnes de secundària, centres d’educació especial i cicles formatius de grau bàsic, per a un total d’uns 790.000 beneficiats. La impossibilitat d’augmentar la partida farà que l’ajut no es pugui apujar fins als 70 euros que es van anunciar, i s’hagi de quedar en els 60 euros per alumne que va tenir el curs passat, quan es van gastar 42,3 milions dels 50 que s’hi havien consignat. Els 60 euros es dividiran en dos vals que tots els beneficiats rebran per correu postal a casa, si bé després s’hauran d’activar al web, i es podran bescanviar en els establiments que s’hi adhereixin a canvi de tot tipus de material escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES