Política

Unió Europea

Bèlgica investiga la ingerència russa a les institucions europees

Alexander de Croo confirma que la fiscalia ha obert diligències en base a informació del servei d’intel·ligència belga

El primer ministre avança que la investigació demostra que l’existència d’una xarxa d’interferència prorrussa amb activitat a diversos països

La fiscalia DE Bèlgica ha obert una investigació sobre les ingerències de Rússia sobre polítics europeus, inclosos pagaments a diputats del Parlament Europeu perquè fessin ressò de la propaganda del Kremlin a la Unió Europea (UE).

“El nostre fiscal federal ha iniciat una recerca en base a una informació classificada que han preparat els nostres serveis d’intel·ligència”, ha anunciat el primer ministre belga, Alexander de Croo, en una roda de premsa a Brussel·les.

En aquest, ha indicat que “la intel·ligència belga ha confirmat l’existència d’una xarxa d’interferència prorrussa amb activitat a diversos països europeus i a Bèlgica”. Segons De Croo, l’objectiu del Kremlin era afavorir que més candidats afins surtin elegits a les eleccions al Parlament Europeu del proper juny per reforçar la narrativa prorrussa de la institució. “Un suport debilitat per part de la UE a Ucraïna ajuda Rússia al camp de batalla”, ha advertit.

El primer ministre ha assenyalat que “la investigació mostra com Moscou es va apropar i també pagar a eurodiputats per promoure la propaganda russa aquí”.

De Croo ha justificat l’actuació de la fiscalia perquè malgrat que “els pagaments en efectiu” realitzats per Rússia a aquests polítics no van tenir lloc a Bèlgica, “la ingerència sí”. I per tant, el seu país té la “responsabilitat” de protegir el dret dels ciutadans a un vot lliure i segur.

El mandatari belga no ha especificat la xifra ni la identitat dels legisladors europeus estarien sota escrutini, ni les seves nacionalitats o afiliació, perquè es tracta d’informació classificada.

Però mitjans txecs, el país on va començar la investigació i on suposadament s’haurien produït els pagaments efectius, apunten a polítics d’Alemanya, França, Polònia, Bèlgica, Països Baixos i Hongria. De moment, les autoritats de la República Txeca han processat dues persones i l’empresa de notícies Voice of Europa, que segons els investigadors hauria canalitzat l’operació russa.

El cap del govern belga, que aquest semestre ostenta la presidència de torn de la UE, ha instat les institucions comunitàries a intervenir en el cas. De Croo ha explicat que ha parlat de la investigació amb les presidentes del Parlament Europeu, Roberta Metola, i de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i ha sol·licitat a Eurojust, l’agència europea per a la cooperació en matèria de justícia penal, que es reuneixi i “discuteixi aquest afer amb urgència”. També vol que la UE examini si els mandats de la Fiscalia Europea (EPPO) i l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) poden permetre un “processament” en el cas. “Si no és així, caldria ampliar aquests mandats”, ha opinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona