Política

polònia

El Parlament polonès fa el primer pas per a la legalització de l’avortament

El seu futur és incert a causa del probable veto del president ultraconservador

El Parlament de Polònia, un dels països europeus que més restringeix l’avortament, ha aprovat aquest divendres en primera lectura quatre propostes encaminades a liberalitzar la interrupció de l’embaràs, encara que el seu futur és incert a causa del probable veto del president ultraconservador.

Les quatre iniciatives, recolzades pels partits de la coalició de govern centrista que encapçala Donald Tusk, presenten diferents alternatives per a ampliar les possibilitats d’avortar legalment a Polònia i seran ara debatudes per una comissió especial abans de tornar al ple.

El text aportat per Esquerra és el més permissiu i proposa, a través de dos esborranys, liberalitzar completament la interrupció de l’embaràs fins a la setmana 12 de gestació i despenalitzar l’assistència per a avortar, per exemple a través de l’ús de medicaments que es puguin prendre a casa.

Per part seva, Plataforma Cívica, el partit de Tusk, suggereix l’avortament lliure fins a la setmana 12, mentre que els seus socis de coalició de Tercera Via advoquen per un retorn a l’estatus existent abans de 2020, quan es permetia l’avortament en cas de greu malformació o malaltia incurable del fetus o de perill de vida per a la mare, però supeditant aquest canvi legal a un referèndum nacional.

Ara, les propostes continuaran el seu recorregut legal i seran examinades per una comissió especial i, una vegada siguin articulades en forma de llei, seran sotmeses a una nova votació, després de la qual cosa hauran de ser encara ratificades pel president ultraconservador Andrzej Duda. Amb tota probabilitat, Duda s’oposarà a qualsevol classe de liberalització de l’avortament, després que recentment ja vetés una llei, també aprovada en el Parlament, que tenia com a objectiu permetre vendre la “píndola de l’endemà” sense recepta a majors de 15 anys.

Els sondejos, a favor

Les votacions han vingut precedides d’un intens debat, tant en el Parlament com en tota la societat polonesa, que segons una enquesta publicada aquest dijous secunda majoritàriament l’avortament lliure fins a la setmana 12.

Enfront de l’edifici del Parlament es van instal·lar des d’ahir centenars de detractors de l’avortament que exhibien pancartes, ninots i llençols amb pintura vermella, cotxets de bebè buits, d’una banda, i per un altre, defensors d’aquest dret amb el característic llampec vermell que simbolitza la lluita feminista a Polònia.

Actualment, a Polònia només és legal interrompre un embaràs en cas d’incest, violació o greu perill per a la vida de la mare, la qual cosa ha donat lloc, segons associacions cíviques independents, a actuacions mèdiques en les quals, per por d’infringir la llei, s’ha renunciat a practicar avortaments o a extreure fetus ja morts amb el resultat, en diversos casos, de la mort de les dones embarassades.

Així mateix, els casos de dones condemnades a penes de presó per ajudar altres a aconseguir medicaments per a avortar han sacsejat a l’opinió pública.

A Polònia, on la societat és majoritàriament catòlica i conservadora, el tema de l’avortament desperta forts sentiments i ha originat les majors mobilitzacions socials des de l’arribada de la democràcia en 1989. Ni tan sols els partits polítics que governen en coalició des de fa quatre mesos han aconseguit consensuar una postura comuna sobre aquest assumpte i fins i tot van preferir retardar el debat parlamentari fins al cap de les eleccions locals de la setmana passada, per por de les conseqüències que tindria en les seves perspectives de vot.

Cal recordar que el Parlament Europeu va aprovar ahir una resolució que demana incloure l’avortament en la llista de Drets Fonamentals de la Unió Europea i tant Polònia com Malta són esmentades expressament en aquest document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona