Política

estat espanyol

L’Audiència Nacional reobre la causa de l’espionatge a Sánchez, Robles, Marlaska i Planas amb Pegasus

El jutge Calama considera que les noves dades aportades per França permeten continuar investigant

El jutge de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, ha acordat aquest dimarts la reobertura de la causa sobre l’espionatge amb Pegasus al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres de Defensa, Interior i Agricultura, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i Luis Planas.

Calama ha adoptat la decisió després de rebre una Ordre Europea d’Investigació (OID) emesa per les autoritats judicials franceses que incorpora una investigació que es va dur a terme a França el 2021 per infeccions a telèfons de periodistes, advocats, personalitats públiques i ONG, així com a membres del govern francès, ministres i diputats.

Segons el jutge, la documentació aportada per França explica que la justícia francesa va demanar al grup NSO, l’empresa amb seu a Israel que comercialitza Pegasus, que facilités dades que permetin esclarir qui està darrere de l’atac. Com que NSO no va col·laborar, França va demanar oficialment auxili als Estats Units i Israel.

El document enviat per França recull els “indicadors de compromís” (IOCs), que són dades que poden indicar que algun sistema ha estat compromès per un atacant. Aquests indicadors poden incloure adreces d’IP, noms de domini, arxius maliciosos, patrons de trànsit de la xarxa i comportament anòmal d’usuaris, i s’utilitzen en la detecció i resposta a incidents de seguretat informàtica.

Ara, Calama considera que aquestes dades aportades per França es poden comparar amb els elements tècnics recollits pel Centre Criptològic Nacional als dispositius infectats als membres del govern espanyol, i per tant “és possible establir comparacions entre les pistes trobades als diversos telèfons infectats per identificar una única font de la infecció”.

Per això, el magistrat ha encarregat al Centre Criptològic que elabori un nou informe pericial on compari els elements recollits a les investigacions francesa i espanyola. El seu objectiu és aprofundir en l’intercanvi d’informació amb les autoritats franceses per fer “una actuació conjunta i coordinada” i trobar els autors de la infecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
unió europea

La ministra d’Exteriors alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona