Política

Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Els bisbes podran autoritzar el culte a les aparicions amb un simple “sense objecció”

Només el Però només el papa podrà declarar que un fenomen és “sobrenatural”

L’església catòlica romana ha decidit canviar, després de 46 anys, les normes per aprovar “aparicions i fenòmens inexplicables” com a objecte de culte.

El Vaticà ha publicat aquest divendres un document d’unes vint pàgines amb “procediments clars” per posar ordre a aquesta mena de manifestacions d’origen suposadament sobrenatural. Les noves regles busquen evitar fraus i abusos, però alhora facilitar l’autorització d’aquells cultes que no suposin cap perill o engany per als fidels.

Les actuals normes per avaluar les aparicions i revelacions, aprovades pel papa Pau VI el 1978, exigien una declaració de “sobrenaturalitat” o “no sobrenaturalitat” perquè l’església reconegués o rebutgés un fenomen. Aquest procediment exigia temps molt prolongats d’estudi, a vegades fins i tot de dècades, i sovint l’aprovació eclesial arribava massa tard.

Amb el nou reglament, l’autorització d’un culte no necessitarà la declaració de sobrenaturalitat, que en endavant només podrà fer el papa, i n’hi haurà prou amb un simple “nihil obstat” (sense objecció) del bisbe perquè l’església autoritzi la veneració d’una aparició.

A més del nihil obstat,els bisbes tindran altres possibles sentències, amb diferents matisos, sense haver de declarar que un fenomen és autènticament sobrenatural. Els prelats també podran considerar el cas com a “Prae oculis habeatur” quan hi reconeguin “senyals positius importants” però observin “alguns elements de confusió o possibles perills que requereixin un curós discerniment”. Quan hi detectin “diversos o significatius elements problemàtics, però al mateix temps existeixi ja una àmplia difusió del fenomen” que “desaconselli” prohibir la veneració, els bisbes tindran l’opció de declarar el cas com a “curatur”.

Si els dubtes no estan relacionats amb el fenomen en ell mateix, “ric en elements positius, sinó amb una persona, família o grup de persones que en fan un ús impropi”, el fenomen podrà ser declarat “Sub mandato”.

El document inclou regles per investigar els casos i determinar “la credibilitat i bona reputació de les persones que afirmen ser destinatàries d’esdeveniments sobrenaturals” o testimonis. Aquestes

Els bisbes tindran la primera paraula per resoldre aquests casos, però sempre hauran de consultar-los amb el Dicasteri de la Doctrina de la Fe o el papa, que en última instància poden intervenir per aprovar-los o rebutjar-los en qualsevol moment. La declaració de “sobrenaturalitat” només la podrà fer el papa.

L’església només ha resolt sis casos d’aparicions o altres fenòmens inexplicables des del 1950 i des d’aleshores han proliferat manifestacions de culte arreu del món que no han tingut resposta de la jerarquia eclesiàstica.

El prefecte de la Congregació per la Doctrina de la Fe, el cardenal argenti Víctor Manuel Fernández ha apuntat que amb aquestes noves regles es podrà donar una nova resposta a aparicions com les de Medjugorje, al sud de Bòsnia, sobre les quals el Vaticà mai ha expressat l’opinió, tot i tolerar les peregrinacions dels fidels. Fernández, ha puntualitzat que encara que s’arribi a autoritzar una aparició, “els fidels no estan obligats a creure-hi”. “Deixem lliures els fidels”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia