política
El govern ajorna l’entrada en vigor de la nova taxa turística
Prevista inicialment per a l’1 de maig, passarà a ser vàlida a partir de la primera liquidació després d’aprovat el projecte de llei que ara es tramitarà al Parlament, segons els acords amb ERC
També aprova el segon suplement de crèdit de 1.301 milions, pactat igualment amb els Comuns
El consell executiu ha autoritzat avui una modificació en el redactat del decret llei 6/2025 aprovat el 25 de març passat, que afectava l’impost sobre les estades en establiments turístics (IEET), per ajornar la data d’entrada en vigor d’alguns canvis introduïts pel text, com ara les noves tarifes de la taxa turística, que estava previst implantar a partir d’aquest mateix 1 de maig. El govern ho ha justificat pel que fet que la convalidació per part del Parlament no es pot produir abans d’aquesta data, després que hagi pactat amb ERC que, a canvi d’aprovar la norma en el proper ple, aquesta es tramiti com a projecte de llei, i que no entri en vigor fins que no es completi tot el tràmit i s’aprovi el text definitiu. Un text, a més, que sortirà de la convergència amb una proposició de llei que els republicans presentaran amb la seva pròpia proposta.
“Avui s’ha aprovat que l’entrada en vigor que s’havia marcat l’1 de maig serà posterior en realitat a la primera liquidació possible després de l’aprovació definitiva de la taxa turística com a projecte de llei”, ha concretat la portaveu del govern, Sílvia Paneque, que ha justificat que d’altra manera s’hauria introduït “inseguretat jurídica” en el tribut. La nova taxa es podria aplicar així a partir de l’octubre, quan se’n fa la segona liquidació anual, si aleshores ja està aprovat el projecte de llei al Parlament. Si no, ja saltarà a l’abril de l’any vinent. També la líder dels comuns, Jéssica Albiach ha avalat que s’ajorni l’aplicació de l’augment de la taxa turística “per no generar inseguretat jurídica”, tenint en compte que el Consell de Garanties Estatutàries també ha recomanat que el decret es tramiti com a projecte de llei.
L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, Apartur, ja ha aprofitat la notícia per requerir al govern que “reconsideri” l’augment de la taxa turística, a què s’oposa perquè “és un exemple més de criminalització del sector i de falta de diàleg”. En aquest sentit, insta que la tramitació parlamentària serveixi per fixar un augment progressiu de la taxa, establir tarifes “equitatives i justes”, contribuir a la desestacionalització i apostar per la transparència en el destí dels fons que es recaptin per part de les administracions. L’Associació Turística d’Apartaments de les comarques gironines també ha valorat positivament que s’ajorni l’aplicació de la nova taxa.
Segon decret
D’altra banda, en el marc del mateix acord anunciat ahir per ERC , el govern també ha aprovat avui un segon suplement de crèdit, per valor de 1.301 milions d’euros, a fi d’incorporar al pressupost vigent, prorrogat del 2023, recursos addicionals procedents sobretot de la millora dels ingressos del sistema de finançament, uns diners que pugen en total a 3.936,7 milions d’euros. Després que a final de març l’executiu ja aprovés un primer paquet de 2.168 milions, que s’ha de validar al Parlament en el ple de la setmana vinent i amb què es posaven al dia els compromisos pendents fins al 31 de desembre passat, amb l’aprovat avui l’executiu vol cobrir sobretot, per valor d’uns 960 milions, l’increment de les retribucions dels funcionaris públics, i el seu impacte en els concerts sanitaris, educatius, de serveis socials, d’igualtat i feminisme i en el personal de les universitats. A més, destinarà 388 dels 1.301 milions sobretot al Pla Responem projectat per ajudar les empreses afectades pels aranzels anunciats pel president nord-americà Donald Trump a les seves importacions. Dins d’aquest import, això sí -l’aplicació del qual dependrà de si al final es fan efectives les amenaces- també s’hi ha previst ara una partida de 30 milions, exigida per ERC, per ajudar els agricultors afectats per les últimes pedregades, i 20 milions més exigits pels comuns per a l’Energètica pública.
Paneque ha dit que ja s’està treballant en la negociació en un tercer decret de suplement de crèdit per als últims 500 milions que falta per incorporar al pressupost, i ho està fent ara especialment amb els comuns, que han condicionat a aquest darrer paquet l’aprovació al Parlament dels dos decrets, amb el d’avui, precedents. En aquest sentit, Paneque ha dit que tot i que encara no hi ha un acord tancat, el govern sí que està d’acord amb l’exigència dels d’Albiach que es destinin 850 milions d’euros de recursos propis a les polítiques d’habitatge, i que s’activi el cos d’inspectors, “amb la dotació econòmica que l’asseguri”, tal com es pactar quan van acordar la introducció del règim sancionador. En tot cas, tot i que la discrecionalitat en els 388 milions aprovats avui -es crearà precisament una comissió entre el govern i ERC per definir a què s’adjudiquen- i els 500 que falta per assignar, Paneque ha dit que és “prematur” parlar que part d’aquests recursos es puguin destinar a ajudar els sectors econòmics més afectats per la històrica apagada d’ahir. “En espera del que puguin traslladar els grups parlamentaris s’anirà veient, n’anirem informant en l’àmbit de les converses”, ha indicat. Albiach ha confirmat aquest matí el “preacord” amb el govern sobre el segon suplement, si bé ha dit que encara falta “algun serrell” i no ha volgut donar els detalls d’un pacte que es presentarà “en els propers dies”. De fet, l’havia de presentar ahir a la tarda conjuntament amb la consellera d’Economia i Hisenda, Alícia Romero, però es va haver d’ajornar per l’apagada general.
Entretant, el president del grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret, ha demanat aquest matí “aprofitar l’avinentesa i la inèrcia” de l’acord amb ERC i Comuns per als dos primers suplements de crèdit per pactar un tercer i últim decret. En una roda de premsa al Parlament recollida per l’ACN, Pedret ha confiat que “la línia de diàleg” mantinguda fins ara serveixi per incorporar els últims 500 milions al pressupost.