Política

Castells diu que si no hi ha acord aviat, suspendran la negociació perquè aleshores seria "un pedaç"

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, ha assegurat que el govern de la Generalitat no es dóna per vençut en la negociació del finançament, però ha afegit que no pot durar indefinidament. Castells ha afirmat en una entrevista a El món a RAC-1 que el retard en els terminis ja és un fracàs per a l'Estat i ha advertit que, si no s'arriba a un acord en les pròximes setmanes, es deixarà la negociació per a més endavant perquè "seria un pedaç", ha afegit. Segons Castells, "la proposta que fa l'Estat espanyol és inacceptable", però s'ha mostrat confiat que l'acord arribarà en les pròximes setmanes.
Castells ha explicat: "Estem treballant perquè el nou finançament no sigui un pedaç i que hi hagi un bon acord". Segons el conseller, "hi ha mancances. En aquests moments no hem pogut tancar l'acord, i això és perquè les diferències no són petites", però ha afegit: "No podem continuar indefinidament amb aquesta situació i hem de tancar aquest capítol". El conseller ha assegurat que el govern "no pot acceptar el que ens proposen perquè és inacceptable", però ha dit que tampoc "podem aixecar-nos de la taula i marxar, perquè no aconseguiríem res". En aquest sentit el conseller considera que les veus que recomanen "un cop de puny sobre la taula" s'equivoquen perquè "és massa agressiu" i ha afegit que "hem de fer valdre la fermesa anant junts, compartint objectius i complicitats". "Posant els interessos de país davant dels de partit", ha dit.

El conseller s'ha mostrat confiat que en les pròximes setmanes es tancarà l'acord de finançament i en cas que no sigui així "seguiríem endavant amb el finançament que ja teníem i quedaria pendent el nou finançament". Castells ha reiterat que un mal acord seria molt dolent per a Catalunya i ha recordat que el govern porta negociant des del mes d'agost del 2006. "Per tant, ara ja toca posar-s'hi", ha dit.

El 9 d'agost
Segons Castells el termini es va esgotar el 9 d'agost del 2008. "Des de llavors s'han posat molts terminis que s'han esgotat", ha dit. Per Castells, "si abandonem aquesta ronda sense cap acord, també és un fracàs per a l'Estat" i ha afegit que Catalunya ja s'està esperant massa. Segons el conseller, "ara seria un bon moment si féssim valdre la força de Catalunya". "Si estem units, anem bé, però si ens dediquem a combatre'ns entre nosaltres, anem malament", ha sentenciat.

Castells ha recordat que els andalusos estaven molt queixosos perquè s'incomplien els terminis que s'havien acordat per pactar el nou finançament entre l'Estat i la Junta d'Andalusia. Pel conseller català, un augment de 12.000 milions d'euros pel finançament del conjunt de les comunitats és una "xifra raonable que ajudaria a resoldre el problema del finançament d'una manera satisfactòria".

Elogia Solbes
Castells ha reiterat que el ministre Pedro Solbes és un gran ministre d'Economia. "El que passa és que ha estat ministre en una conjuntura molt dolenta i en un context molt complicat". "Però quan la història el jutgi es veurà que ha estat un gran ministre d'Economia", ha afegit. Castells ha assegurat que la darrera reunió que hi va haver pel tema del finançament va ser a finals de gener principis de febrer, però que ha seguit parlant amb Solbes. "La darrera vegada, dimecres passat en el sopar inaugural de la reunió del BEI (Banc Europeu d'Inversions)".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona