Política

Montilla dóna suport a Zapatero i rebutja que estigui improvisant

El president de la Generalitat de Catalunya apunta que hi ha un excés de prejubilacions

Les mesures per incentivar i recuperar l'economia espanyola no són fruit de la improvisació de José Luis Rodríguez Zapatero. Ho diu el president de la Generalitat de Catalunya i primer secretari del PSC, José Montilla, que després de donar suport al seu homòleg espanyol, ha declarat: "vull creure" que hi ha un full de ruta.

En aquest sentit, i en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, Montilla ha indicat que el retard de l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys és una proposta i que a diferència de com feia José María Aznar, no es governa "a cop de decret", sinó que el govern espanyol aspira a consensuar les reformes que proposa amb els agents socioeconòmics.

Segons ha dit, les reformes sempre comporten problemes. "Si vols concertar i dialogar sempre és mes complicat. L'altre sistema és més ràpid, però és una altra manera de governar que també té els seus costos", ha afirmat el president de la Generalitat.

Dit això, ha apuntat que potser hi ha un excés de prejubilacions. "Cal pensar a llarg termini en el tema de les pensions. Té sentit que la gent es prejubili als 50 anys en un context de crisi econòmica? Cal posar-ho sobre la taula i reflexionar-hi", ha assegurat

Montilla ha demanat així "als que critiquen i caricaturitzen" que també facin propostes: "Si no els sembla bé, està bé que ho diguin, però que expliquin quina és per ells l'alternativa".

En aquest context, ha dit que, al seu entendre, avançar les eleccions espanyoles no ajudaria a pal·liar la crisi econòmica ni solucionaria cap problema.

Per altra banda, el president català ha subratllat que els resultats de l'última enquesta del CIS, en els quals van baixar les valoracions de la majoria de partits i líders polítics, eren "previsibles", ja que "donada la situació econòmica, la gent està molt preocupada, i és normal que això es tradueixi en baixa participació i desgast".

Malgrat que és "obvi que l'economia espanyola no està en un bon moment", Montilla ha recalcat que la situació a Espanya "està molt per sobre" de la de Grècia, i ha subratllat que "no es poden comparar" els dos països.

Vegueries "respectuoses"
El president de la Generalitat ha tornat a defensar el projecte de llei que pretén dividir Catalunya en set vegueries, i ha assegurat que són "absolutament respectuoses" amb el règim especial aranès.

"Quedarà molt clara la singularitat de la Vall d'Aran", ha asseverat Montilla, qui ha recordat que la divisió a vegueries no només es va incloure en els programes electorals del 2006 dels tres partits d'esquerres, sinó que també ho va fer CiU.

En aquesta línia, ha dit que quan el 1987 el Parlament va aprovar dividir Catalunya en 41 comarques, el mateix text donava sis mesos al govern per presentar la divisió en regions, una cosa que el govern de Jordi Pujol (CiU) no va fer, tot i que hi va haver un intent l'any 2000, quan "en veure els problemes, van guardar el projecte en un calaix".

Pel que fa a la llei electoral, ha confiat en l'"interès real i sincer" de tots els partits perquè sigui una realitat, tot i que ha indicat que hauria pogut impulsar-se en els governs de Pujol, cosa que no es va fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona