Política

Els socis demanen més claredat contra el cementiri nuclear i el PSC posa límits

ERC reclama a Montilla que "passi de les paraules als fets" i ICV exigeix als socialistes que es mullin al Parlament i lleialtat institucional a Zapatero. Els socialistes rebaixen el to anunciant que no pressionaran el seu seu regidor a Ascó perquè voti en contra el MTC

ERC i ICV volen avançar en el compromís de Catalunya contra la instal·lació d'un cementiri nuclear estatal a Ascó (Ribera d'Ebre), però els socialistes donen senyals d'haver arribat fins al seu límit amb les declaracions que el president de la Generalitat, José Montilla, ha fet aquest dilluns al matí en una entrevista a Antena 3.

Els més contundents en les seves reclamacions són els republicans. El portaveu del partit, Ignasi Llorente, ha reclamat obertament que Montilla no es quedi en una simple declaració, que "passi de les paraules als fets" i que "pressioni" per impedir la ubicació de l'anomenat magatzem temporal centralitzat (MTC) a Catalunya, informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Llorente ha celebrat que el president de la Generalitat s'hagi manifestat finalment i que s'hagi oposat al projecte. Pel republicà, el consens que hi ha contra la proposta –tot i que l'Ajuntament d'Ascó s'hi mostra favorable i aquest dimarts sotmetrà a votació del ple la idea de presentar la candidatura del poble– desactiva els arguments dels que en són partidaris.

Pressió parlamentària
Més conciliador, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha destacat que Montilla s'ha "alineat amb el sentit comú" ha presentat les declaracions del president com un "canvi qualitatiu" i "una molt bona notícia", segons l'agència Efe. Però ICV tampoc no s'hi conforma, i demanarà un nou pronunciament del Parlament en contra d'aquesta infraestructura, que ja va votar una moció contra els cementiris nuclears l'any 2008, un moment en què el PSC, com el PP i C's, no s'hi van afegir. Malgrat aquell precedent, Herrera ha dit estar "convençut" que el PSC sí que se sumaria ara a un text contrari a l'MTC, i ha recordat que el polèmic magatzem nuclear es debatrà en la sessió de control al president d'aquest dimecres 27.

Herrera també ha garantit que, si demà Ascó aprova en ple la seva candidatura a optar a aquesta instal·lació, els departaments del govern dirigits per ICV, Interior i Medi Ambient, presentaran "al·legacions" per evitar que la candidatura prosperi. I si la candidatura es confirma, estudiarà "possibles denúncies" davant institucions europees o bé recórrer a la via contenciós-administrativa. I és que, segons els ecosocialistes, el govern espanyol ha incomplert en aquest cas el conveni europeu sobre participació i informació en matèria ambiental.

Després de les paraules de Montilla, que aquest matí ha mostrat la seva oposició a què el magatzem s'ubiqui a Catalunya però ha recordat alhora el seu respecte a l'autonomia municipal, Herrera creu que "totes les institucions catalanes, ara sí, estan en contra del cementiri nuclear". I ha demanat a l'alcalde Rafael Vidal (CiU), que desconvoqui el ple de demà. Herrera també ha accentuat la pressió sobre l'alcalde en recordar-li que fins i tot el president de CiU, Artur Mas, està en contra d'instal·lar el magatzem nuclear a Catalunya perquè és "el territori amb més nuclears de l'Estat".

Herrera també ha llançat advertiments a José Luis Rodríguez Zapatero, al qual ha anunciat que "no podrà obviar la voluntat d'un poble". Per l'ecosocialista, és "insòlit" que la decisió final només depengui de l'Estat i d'un municipi, quan és un assumpte que afecta tot Catalunya. També li ha exigit que "torni a iniciar el procés" d'adjudicació d'aquest recinte nuclear, ja que ha incomplert el seu compromís inicial de prendre una decisió només si tenia consens "territorial, polític i social".

Pajín i Zaragoza
Però totes aquestes aspiracions dels socis minoritaris del tripartit arran de les declaracions de Montilla han estat refredades per dues gerres d'aigua freda. Tant la secretària d'organització del PSOE com el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, han deixat clar que no es pressionarà cap regidor socialista perquè voti a favor del cementiri nuclear ni perquè s'hi oposi.

De fet, Pajín pertany al partit que governa a l'Estat i que impulsa el projecte. Des d'aquest punt de vista, ha recalcat que el govern espanyol i el PSOE són "molt conscients" que davant la pròxima caducitat dels acords que existeixen amb altres països per treure de l'Estat els residus, que són molt cars de renovar, cal "buscar solucions" i construir un magatzem, i per a això s'estudiaran les propostes dels ajuntaments que voluntàriament vulguin allotjar-lo.

Ha insistit que la ubicació es triarà "d'acord amb criteris tècnics i de consens, sempre amb les màximes garanties de seguretat" i pensant en el que "sigui millor per al país", i ha efegit que el ministeri d'Indústria prendrà la decisió tenint en compte l'opinió de totes les administracions afectades, comunitats autònomes i ajuntaments.

"Aquells ajuntaments que tinguin consens podran ser candidats; això és el que opina i el PSOE, dins d'una posició sobre l'energia nuclear que és coneguda: anar substituint-la poc a poc", ha resumit Pajín, segons Efe.

La mateixa autonomia local ha estat esmentada per Zaragoza. "Nosaltres respectem l'autonomia local", ha advertit. La posició del PSC es contraposa a la CDC, que ja ha anunciat i advertit l'alcalde d'Ascó, de CiU, que suspendrà de militància els regidors que defensin el MTC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)
Toni Segarra
Cap de l’oposició d’Unitat per Argentona

“Hi ha temes encallats des de fa anys on vull fer de mediador”

Argentona
CRÒNICA

Comiats en la cruïlla republicana

ISRAEL

Violències en una nova marxa d’extremistes jueus en el Dia de Jerusalem

BARCELONA
política

ERC avisa Illa que és imprescindible un finançament singular si vol el seu suport

barcelona
política

Borràs denuncia una agressió en un míting a les Terres de l’Ebre

barcelona
política

L’Audiència descarta interès ideològic del jutge en el cas Volhov

barcelona
EUROPA

Primers actes en la vigília del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia

BARCELONA
llengua

El TSJC imposa una assignatura més en castellà a una escola del Barcelonès

barcelona