Societat

Montilla: "No vull un magatzem nuclear a Catalunya"

El president de la Generalitat cedeix a la pressió dels seus socis del tripartit i de la societat catalana i trenca el seu silenci sobre la polèmica generada a Ascó. Argumenta que Catalunya ja acull prou centrals nuclears, que generen un 50% de l'energia nuclear de l'Estat, i per això demana que el cementiri es construeixi en un altre lloc

El president de la Generalitat, José Montilla, ha trencat finalment el seu silenci sobre la intenció d'Ascó d'allotjar un magatzem nuclear, cedint d'aquesta manera a la pressió exercida aquest cap de setmana pels seus socis del tripartit i per la societat civil, que van traslladar la seva oposició a una possible candidatura pels carrers del poble de la Ribera d'Ebre. "No vull un magatzem nuclear a Catalunya", ha afirmat de manera contundent en una entrevista a Antena 3 TV.

Tot i això, ha remarcat que la seva opinió sobre aquesta qüestió, com a president català i com a govern de la Generalitat, era per una raó diferent de la que ha escoltat aquests últims dies. "Espanya necessita un magatzem temporal centralitzat (MTC), que ara no té, com ja funciona en altres països", ha reconegut Montilla. Però tot seguit ha remarcat: "Cal que el magatzem nuclear es construeixi on hi hagi consens social i territorial".

A més, ha remarcat que a Catalunya les centrals fabriquen gairebé un 50% de l'energia nuclear i que, per tant, la "quota ja està més que coberta". "Hi ha territoris [de l'Estat] que no tenen centrals nuclears ni magatzems. Per això, cal tenir en compte un cert equilibri territorial" a l'hora de decidir on s'instal·la un cementiri de residus, ha insistit. És a dir, està a favor de l'existència d'un cementiri nuclear, però no a Catalunya.

Amb tot, Montilla ha defensat "l'autonomia dels ajuntaments" a l'hora de decidir tirar endavant els seus propis projectes, com és el cas d'Ascó a l'hora d'acollir la instal·lació del dipòsit nuclear. "Sempre he defensat l'autonomia de Catalunya i per això no puc deixar de defensar l'autonomia dels ajuntaments", ha afirmat. A més, ha recalcat que l'última paraula sobre la ubicació del MTC la té el govern espanyol.

Durant l'entrevista, el president català ha volgut remarcar que quan ell era ministre d'Indústria només "es va aprovar un pla de residus en què es considerava la necessitat d'un cementiri nuclear", tot i que no va aprovar el cementiri en si.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.