Tots els candidats catalans a les europees donen suport a una campanya per l'oficialitat del català

L'autor de la versió catalana del web de l'eurocambra recull signatures a la xarxa

La iniciativa personal del jove informàtic de la Granja d'Escarp Miquel Català arriba just un any després que Brussel·les el comminés a tancar el calc en català del web de l'eurocambra, ahir encara en funcionament. Els més de 155.000 visitants únics que ha rebut www.europarl.cat en un any han esperonat Català en la nova aventura, que culminarà el primer semestre del 2010 durant la presidència de torn del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Oficialitat.cat permet omplir un formulari a la xarxa per adherir-se a la campanya perquè el català sigui la pròxima llengua que esdevingui oficial a la UE.

La presentació d'ahir, organitzada per la Institució Cultural de la Franja de Ponent a la Universitat Politècnica de Barcelona, es podria haver convertit en el primer acte conjunt de tots els candidats catalans als comicis europeus, però a última hora Oriol Junqueras (ERC) no va poder-hi assistir per qüestions d'agenda. En qualsevol cas, tots els aspirants donen suport a la iniciativa.

La socialista Maria Badia va apostar per una reformulació del règim lingüístic comunitari, que veu com una «anomalia», ja que no s'ha revisat des de 1958. Badia, eurodiputada des del 2004, creu que cal redefinir els conceptes de llengua oficial i llengua de treball. L'europarlamentària va remarcar la necessitat de crear complicitats a Brussel·les per resoldre la qüestió, tenint en compte que la UE té prop de 500 milions de ciutadans. Badia va destacar que no s'ajustaria a la realitat «si es digués que no s'ha fet res en la defensa del català a Europa», però va admetre que la qüestió s'ha «encallat».

«Victòria de Franco»

El candidat de CiU, Ramon Tremosa, considera una «victòria pòstuma» del dictador espanyol Francisco Franco que el català encara no sigui oficial a la UE: «Al seu llit de mort, una de les coses que li hauria agradat sentir és aquesta», va dir. L'economista va situar a Madrid «l'últim botó» per canviar l'estatus de la llengua a Europa.

Al seu torn, l'ecosocialista Raül Romeva –que aspira a la reelecció– va recordar que el català no és comparable a cap altra llengua no reconeguda oficialment dins la UE, pel nombre de parlants, i va posar l'accent en la necessitat d'elevar-ne el rang per fomentar l'europeisme. «Si deixem de reclamar-ne l'oficialitat, perdrem la batalla», va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.