Política

Les vacances de Montilla i els 3.800 milions d'ERC: noves fites del finançament

Els republicans estableixen a l'alça els seus mínims, tot i que el govern insisteix a no parlar de números. Montilla diu que l'important no és la data, però espera deixar l'afer resolt abans del seu descans estiuenc, que comença el 10 d'agost

Del 9 d'agost de 2008 al 9 d'agost de 2009. Un any després, tornem a la mateixa data límit per a l'acord de finançament, però amb dotze mesos de retard sobre el que marca l'Estatut. Aquest nou marge, que deixa en no-res la data amb la qual s'havia compromès el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és compartit per les tres formacions que governen la Generalitat, o almeny això semblava aquest cap de setmana. I aquest dilluns el mateix president de la Generalitat ho ha repetit, amb un matís: les seves vacances, que comencen el 10 d'agost.

En declaracions a Catalunya Ràdio aquest migdia, José Montilla ha insistit que la data no és el més important. Segons el seu punt de vista, si la prioritat fos el calendari "ja s'hauria pogut tancar fa mesos un acord no bo, perquè hi ha hagut propostes [del govern espanyol], però no eren les propostes, les xifres i el model que necessitem, i per això no hi ha hagut acord fins ara".

Tot i restar importància a la data, ha explicat que ell farà vacances la segona i la tercera setmanes d'agost, del 10 al 23, i que espera deixar l'afer resolt abans: el límit, per tant, és el 9 d'agost.

Mentrestant, la sincronització mostrada pels tres partits de govern aquest cap de setmana s'acaba aquí. Perquè ERC ha passat a l'atac aquest dilluns anunciant la seva nova xifra mínima per acceptar l'acord de finançament, el dia que arribi. Tot i que ja havia parlat de xifres en altres ocasions, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha anat a l'alça avui, després de l'executiva setmanal del seu partit, i s'ha plantat en un mínim de 3.800 milions d'euros addicionals per a Catalunya el tercer any d'aplicació del nou model, el 2011.

Aquesta xifra està molt per sobre de l'última oferta coneguda del govern espanyol, que proposava 1.900 milions el primer any i 2.500 el tercer, com va confessar Joan Saura el 18 de març. La Generalitat ja va rebutjar aquesta xifra, però el govern català no ha volgut dir mai quins són els seus mínims. El PSC i ICV tampoc volen parlar de números.

"Aquests 3.800 milions són la xifra d'ERC, que curiosament coincideix amb la de la Cambra de Comerç, i encara que sigui oficiosament, el govern hi ha treballat, perquè la Cambra no se la deu haver inventat", ha puntualitzat Puigcercós. El republicà també ha comunicat que l'altra condició sine qua non perquè el seu partit avali l'acord és que Catalunya quedarà cinc punts per sobre de la mitjana espanyola en recursos per habitant després de l'anivellament, ja que, amb el sistema actual, abans del mecanisme de solidaritat Catalunya és 21 punts per sobre de la mitjana i després queda entre sis i vuit punts per sota.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes