Política

Osona Decideix vol observadors internacionals en la consulta del 13 de desembre

López Tena entrega una carta al director de la representació de la CE a Barcelona. També demana assistència electoral

El director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, ha demanat a la Comissió Europea (CE) que la consulta independentista que l'entitat organitzarà a tota la comarca el 13 de desembre compti amb el suport d'observadors internacionals.

López Tena ho ha expressat en una carta que ha entregat en mà aquest matí al director de la representació de la CE a Barcelona, Manel Camós. A banda de demanar que la CE nomeni aquests representants internacionals, també li ha sol·licitat assistència electoral: "Supervisió i aprovació de les normes reguladores del referèndum, per tal de garantir la netedat i veracitat del procés electoral i dels seus resultats".

L'entitat privada Osona Decideix diu a la carta que ha aprovat les normes reguladores del referèndum basades en la normativa electoral vigent i en els criteris de Nacions Unides i la Unió Europea. Apunta que l'entitat actua com a òrgan de gestió electoral perquè "la Constitució espanyola prohibeix que el govern i el Parlament de Catalunya i els ajuntaments puguin convocar referèndums lliurement".

Destaca que les entitats privades estan "legalment facultades per convocar i organitzar referèndums lliurement". Osona Decideix l'organitzarà malgrat "que el govern espanyol ha manifestat reiteradament la seva negativa a autoritzar la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya".

Més de 100.000 persones
La consulta popular a Osona sobre la independència de Catalunya ha rebut el suport dels plenaris dels ajuntaments de Vic, Manlleu, Taradell, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, entre molts altres, que representen –segons l'entitat– més de 100.000 persones.

López Tena també apunta a la carta que altres referèndums sobre la independència de Catalunya en preparació a altres municipis han rebut el suport dels plenaris dels ajuntaments de Sant Cugat, Manresa, Berga, Blanes, Cerdanyola del Vallès i Martorell, entre d'altres, i que això representa prop d'1.500.000 persones.

A més de a la CE, Osona Decideix també ha enviat la carta a diversos organismes internacionals "perquè siguin coneixedors de l'experiència catalana i vetllin pel seu correcte desenvolupament en tractar-se d'un exercici de participació democràtica organitzat per la societat civil amb plena cobertura legal".

Els organismes als quals Osona Decideix ha enviat la carta són l'Oficina per a les Institucions i els Drets Humans (OSCE); la Comissió Europea; el Centre Carter; la divisió de suport electoral del Secretariat de Nacions Unides i el grup de suport electoral conjunt de la CE i el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.