Política

CiU presenta una esmena a la totalitat a les vegueries i deixa el tripartit sol amb el projecte

Els nacionalistes es desmarquen de la norma perquè consideren que falta diàleg amb el territori

CiU va presentar ahir una esmena a la totalitat a la llei de vegueries que es votarà de forma inicial demà dimecres, perquè considera que el govern no ha dialogat amb el territori. “Ara no és el moment de tirar endavant una llei així sense consens polític i sense consens amb el territori”, va insistir el portaveu parlamentari nacionalista, Oriol Pujol.

Amb la decisió de CiU, serà tota l’oposició la que presentarà esmenes a la totalitat contra la llei, ja que fa dies ja les van anunciar també el PP i Ciutadans, encara que per motius diferents.

Moments de crisi
Segons Pujol, amb la voluntat del tripartit de tramitar la llei de vegueries de forma no pactada s’abocarà les administracions a unes discussions que no són correctes en moments de crisi. A més, segons la direcció de CiU, la llei té dos problemes més: no fixa ni les competències ni el finançament concret a les vegueries, i a més quedarà pendent de les lleis orgàniques que s’han de modificar per adequar les vegueries a les províncies. “Per això diem que aquesta llei és fum”, va indicar a aquest diari el portaveu parlamentari.

CiU manté una diferència més amb la proposta de la conselleria de Governació, i és que defensa que es creï la vegueria del Penedès. La llei preveu per ara set vegueries: Pirineu-Aran, Girona, Pla de Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Lleida i Barcelona.

El tripartit tombarà les esmenes a la totalitat, però és evident que començarà el tràmit al Parlament en solitari. S’iniciarà el procés amb la compareixença d’alcaldes, el síndic d’Aran i plataformes com la que reivindica la vegueria del Penedès, que es preveuen polèmiques, i posteriorment es negociaran esmenes puntuals.

En paral·lel a aquesta llei, la de l’àrea metropolitana de Barcelona començarà també demà la seva tramitació, però en un clima molt més serè. No s’hi ha presentat cap esmena a la totalitat.
El PSC està molt interessat a tirar endavant aquesta segona llei, que blinda el seu feu metropolità després de la supressió de la Corporació Metropolitana l’any 1987. De fet, els socialistes van acceptar la llei de vegueries a canvi que ERC els ajudés a fer prosperar la de l’àrea metropolitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Policies de l’1-O demanen l’amnistia al·legant que no hi va haver tortures ni tracte degradant

barcelona
política

Junqueras, partidari que ERC busqui un “bon acord” per fer Illa president

barcelona
Política

ERC sotmetrà a les bases un preacord amb el PSC per entrar al govern de Barcelona

Barcelona

L’entrada en vigor de l’amnistia desferma les hostilitats judicials i Vox ataca Felip VI

madrid

Tot canviarà al Regne Unit

Londres
Lluís Guinó
Alcalde de Besalú (Junts)

“Amb l’amnistia, podré fer política sense desavantatge”

Besalú
POLÍTICA

Sílvia Paneque: “Em vaig sentir honorada i no sento frustració”

GIRONA
guerra a gaza

Resposta positiva de Hamàs i la Gihad Islàmica a la proposta per a l’alto el foc

barcelona
judicial

Nova topada en perspectiva entre fiscals per l’amnistia

barcelona