Política

El tripartit aprova en solitari la retallada a Catalunya

Castells acusa l'oposició de fer demagògia. Teixidó retreu al conseller que és "presoner" d'ICV-EUiA. L'increment de l'IRPF a les rendes altes queda pendent i amb dubtes de si s'aprovarà

El tripartit ha aprovat aquest matí en solitari al Parlament el pla de retallada a Catalunya per intentar controlar el dèficit públic. PSC, ERC i ICV-EUiA han donat suport al decret que va aprovar el consell de govern, en un debat que ha originat dures crítiques amb CiU, el PP i Ciutadans. La federació nacionalista s'ha negat a abstenir-se a la votació, com va fer recentment per evitar que el pla de José Luis Rodríguez Zapatero fracassés al Congrés, ja que discrepa que en plena crisi es pugui fer una pujada d'impostos com la que preveu el govern català perquè entén que frenarà la recuperació. 

Amb la convalidació del decret tirarà endavant de manera definitiva la reducció mitjana del 5% del sou dels funcionaris, i un ajust dels convenis i concerts sobre l'ensenyament i la sanitat. També s'apujarà l'impost de transmissions patrimonials (compra d'habitatges) i l'impost d'actes jurídics documentats (creació d'empreses), així com la tributació als vehicles totterreny i de gran cilindrada.

En canvi, ha quedat pendent l'increment de l'IRPF a les rendes altes, tot i que va ser la proposta estrella del tripartit, perquè té un tràmit més lent com a projecte de llei. En medis parlamentaris es posa en dubte que es pugui aprovar realment aquesta mesura abans de la dissolució de la cambra, per la convocatòria d'eleccions a la tardor.

La discussió de les mesures ha provocat un intens debat entre el conseller d'Economia, Antoni Castells, i el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó. El titular d'Economia ha defensat la necessitat de la retallada prevista i ha acusat l'oposició de fer "demagògia".

Teixidó ha retret en canvi al PSC que ha quedat "presoner" d'ICV en el debat de les mesures al govern, i d'enganyar després els catalans perquè "no apujaran els impostos als rics com deien, sinó que els apujaran a tothom". Ha remarcat que els socialistes donen suport també a l'increment de l'IVA al mes de juliol.

La republicana Maria Angels Cabasés i l'ecosocialista Jaume Bosch han secundat Castells, mentre que el popular Enric Millo i Albert Rivera (C's) han criticat les mesures adoptades. Millo ha reivindicat la "coherència" del PP d'haver votat alhora contra el pla de Zapatero i contra el pla del tripartit. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona