Política

Rajoy apel·la al vot espanyol

El líder del PP desafia la llei no escrita i demana als 600.000 catalans que el van votar a les generals que li donin suport a Sánchez-Camacho

La candidata fa una crida al vot útil contra l'aventura de l'independentisme

Mariano Rajoy pretén fer entrar en crisi la fins ara impenetrable llei no escrita que diu que molts dels catalans votants del PP i del PSOE a les generals s'abstenen o canvien el vot a les eleccions al Parlament. Directe, sense metàfores ni implícits, en el seu últim dia a Catalunya, el líder popular va demanar ahir a les prop de 600.000 persones que li van donar suport el 2008 que votin diumenge Alícia Sánchez-Camacho. És a dir, el doble dels vots que va obtenir el PP a les eleccions del 2006. “Vull que aquells que fa dos anys ens van votar a les generals o que ho pensen fer a les pròximes, ho facin ara també”, va dir gairebé en to intimista el president del PP, en el míting central celebrat a l'Hospitalet de Llobregat, davant unes 1.500 persones entregades.

Amb aquest objectiu o no, el vell dilema dels partits amb dependència de Madrid va planar més que mai a la campanya del PP. Amb banderes espanyoles dels simpatitzants o mixtes, aquestes que han repartit els populars en cada acte –en tot cas cap de catalana a seques–, la gent va vibrar cridant “Oa, oa, oa, Mariano a la Moncloa!” o “Zapatero, dimisión!”. “El canvi a Espanya començarà el dia 28 a Catalunya”, va exclamar Rajoy, que va resseguir l'habitual discurs unionista: “No a més embolics identitaris, ni referèndums, ni canvis constitucionals. Volem tranquil·litat, austeritat, respecte pels que paguen impostos. Estabilitat. A favor d'Espanya i de Catalunya”.

Una mica eclipsada, Sánchez-Camacho va agitar “el camí cap a la independència” de Mas, i va acusar CiU de ser el responsable de la retallada social i la congelació de les pensions de Zapatero. “Només hi ha un vot útil contra aquestes aventures”, va incidir la presidenta del PP. “No em resigno”, va repetir tres vegades, potser una mica resignada perquè les enquestes no quadren amb el fet de ser decisius.

Amb una certa actitud victimista, Sánchez-Camacho va carregar contra els que “insulten Espanya”, referint-se a les paraules de Puigcercós sobre “els burros amb orelleres”. “Potser s'endurà un bon cop de peu el 28-N”, va replicar Fernández Díaz. Camacho va acabar recordant el seu fill Manel i, com Rajoy, va demanar “que ningú que vulgui el canvi a Espanya no es quedi diumenge a casa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona