Política

Junqueras advoca per triar el cap de llista en unes primàries

El futur president d'ERC opta per aquesta via atès que Ridao no vol renunciar a ser número u a Madrid a favor de Bosch

No tem, diu, el desafiament del secretari general

Per evitar més cremadisses, de vegades, és millor tirar tota la llenya al foc. Aquesta és l'opció per la qual ahir va advocar en ferm el futur president d'ERC, Oriol Junqueras. En una entrevista a l'agència Efe, l'actual alcalde de Sant Vicenç dels Horts va defensar la celebració de primàries per triar el nou cap de llista dels republicans a les eleccions espanyoles del 20 de novembre.

L'anunci arriba després que Joan Ridao, actual secretari general i líder del grup a Madrid, hagi insistit en la seva voluntat d'encapçalar la llista d'Esquerra malgrat que no té el suport dels futurs dirigents, que aposten per la candidatura d'Alfred Bosch. Junqueras, que no ha pogut convèncer Ridao perquè s'hi presenti com a número dos i cedeixi el pas a Bosch, va voler donar valor a la seva aposta per les primàries. L'alcalde de Sant Vicenç dels Horts va remarcar que el consell nacional, convocat per al dia 3 de setembre, també té la potestat de designar directament el cap de llista, i també recordava que facilitar la celebració de primàries és un dels objectius del nou equip, que ell mateix encapçala.

“Sempre, si és possible”

“Quan Marta Rovira [la futura secretària general d'ERC] i jo vam aconseguir els avals a la nostra candidatura per dirigir el partit, ens vam presentar amb el compromís de procurar, sempre que sigui possible, que hi hagi processos de primàries”, va declarar. Així, malgrat que l'avançament de les eleccions suposa un contratemps per a l'organització de les eleccions internes, Junqueras sosté que tenen “temps de sobres” per dur a terme aquest procés. El també eurodiputat va assegurar que no tem el desafiament que li planteja l'actual secretari general del partit i es va mostrar confiat en el sentit que el seu nou projecte té el suport de les bases. Junqueras opina que aquest exercici de democràcia no necessàriament ha de provocar noves divisions, sobretot –va considerar– atesa la llarga tradició de lluites i escissions d'un partit en què la depuració interna es llegeix com un element que contribueix a l'enfortiment.

Pel que fa a Bosch, el futur president es va mostrar convençut que és el que encarna més bé el seu compromís de trobar “la millor combinació possible entre renovació i experiència”, ja que, al seu parer, posseeix una llarga trajectòria política encara que mai no hagi estat diputat. Amb tot, Junqueras va evitar pronosticar si, amb la renovació que ell i Bosch representen, n'hi ha prou per iniciar la remuntada que tant anhela l'actual direcció d'ERC. “La feina ben feta sovint necessita un temps per veure's reflectida”, va advertir.

LES FRASES

Ja que les eleccions espanyoles seran el 20 de novembre, i no a l'octubre, tenim temps de sobres per fer primàries
Ens vam presentar amb el compromís de procurar, sempre que sigui possible, que es faci aquest procés
Oriol Junqueras
futur president d'ERC

LA DATA

03.09.11
El consell nacional d'ERC haurà de designar candidat o convocar primàries per triar cap de llista a Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires