Lectures catalanes de les eleccions del 7-J

Puigcercós carrega contra els 25 diputats del PSC a Madrid i CiU vol convertir les europees en unes primàries catalanes

Puigcercós va donar ahir a Reus la raó al darrer anunci televisiu del PSC –aquell que diu No votar té conseqüències– però el va girar: «El que no té conseqüències és votar el PSC», va dir un dels socis de govern dels socialistes a la Generalitat. Puigcercós va carregar contra la «inutilitat» dels 25 diputats del PSC al Congrés amb l'objectiu d'entrar en disputa per l'electorat més catalanista dels socialistes. En paraules seves, «fora de Catalunya» els diputats del PSC «no serveixen per a res», ja que ara «no tenim sistema de finançament ni traspassos de l'Estatut».

En els últims dies, sobretot des de la festa Republicat, els dirigents d'ERC han llançat dards enverinats contra ICV, CiU i PSC. Puigcercós ha criticat Artur Mas i José Montilla per igual: a Mas li ha recriminat l'«error» de convertir les europees en primàries catalanes i a Montilla, que «no han fet la seva feina a Madrid, tal com pretenia el PP»,

Precampanya catalana

A CiU, però, ho tenen clar. Artur Mas vol que el 7-J esdevingui un plebiscit al tripartit i convertir CiU en la segona força a Catalunya per sobre del PP. L'altre element en joc pels convergents és el seu gir sobiranista, en haver escollit Ramon Tremosa com a candidat, i, depenent del resultat, Mas optarà per un discurs més o menys independentista a les catalanes. Precisament Tremosa va dir en una entrevista a Público que «el millor per a Catalunya és que CiU governi la Generalitat i el PP governi a Madrid».

Els socis del govern tripartit, des d'ICV-EUiA fins al PSC, han suggerit píndoles de «tranquil·litat» al líder de CiU. Fins i tot, la candidata del PSC a les europees, Maria Badia, que va renyar a CiU i PP per no parlar prou d'Europa, va entrar ahir al joc en clau catalana. CiU, en paraules de l'europeïtzada Badia, s'ha desemmascarat en els últims dies com un autèntic partit de dretes per la seva connivència amb el PP. «És la dreta, tot i que va una mica més camuflada, però que al final surt», va dir canviant el seu discurs anti-PP.

Rajoy i Zapatero, també

Mentre uns volen fer precampanya de les catalanes, d'altres centren el seu discurs en clau espanyola. A tot l'Estat, la campanya del PP, tant la de Jaime Mayor Oreja com la d'Alejo Vidal-Quadras, va dirigida obertament a la petició d'eleccions anticipades en cas que el seu partit guanyi d'una manera clara les europees del 7-J. Com sol dir aquests dies Vidal-Quadras, «si volen jubilar Zapatero, votin el PP». El PSC, i també el PSOE, batallen just en el sentit contrari però en el mateix terreny de joc. La campanya de la por a la dreta –de la por al PP espanyol, en realitat– recupera el mateix discurs creat pel PSC en les darreres eleccions espanyoles del 2008 i vol aconseguir un bon resultat amb què Zapatero podria obtenir un respir per als tres anys que li queden de legislatura.

«El Tractat de Lisboa ha d'anar a referèndum»

Contra els «dèficits democràtics» de la Unió Europea, el candidat d'ERC Oriol Junqueras proposa una sola recepta: «Més democràcia directa.» El cap de cartell republicà va denunciar ahir la «poca democràcia» de les institucions i, entre altres exemples, va trobar escandalós que la majoria d'estats no vulguin sotmetre a referèndum el tractat de Lisboa. «Ara el volen aprovar només als parlaments perquè tenen por de perdre'l si consulten al poble», tal com va passar amb el «no» francès, holandès i irlandès en la consulta de la Constitució europea. Junqueras va exigir més democràcia a la UE, ja que, segons el seu parer, la majoria de decisions són preses pel Consell de Ministres o la Comissió Europea, i «en poques ocasions consulten el Parlament Europeu, que és l'únic democràtic». El candidat d'ERC creu que «el poder legislatiu –Parlament Europeu– té poca capacitat de control sobre el poder executiu –Comissió Europea–». A més, Junqueras es va queixar què «països amb el mateix pes demogràfic que Catalunya tenen el doble d'eurodiputats» i que el vot d'un català val «una tercera part» que el d'un europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona