Política

L'altre home de l'Ipad

Al caràcter introvertit de Navarro la tecnologia li serveix de bon escut protector

Aquesta setmana, concretament la data del 6 d'octubre, quedarà gravada en la ment de molts arreu del planeta per la mort de Steve Jobs, alma mater d'Apple i pare de ginys que a molts ens han canviat el dia a dia, com ara el telèfon Iphone, el reproductor Ipod i la tauleta Ipad. Mort l'home, es reimpulsa el mite que ja era en vida per a molts, guru com ha estat d'una espècie de religió lligada a la innovació i a la tecnologia, que té milions d'adeptes arreu del planeta. Un d'ells català, del PSC, alcalde de Terrassa i amb moltes possibilitats de convertir-se d'aquí a pocs mesos en primer secretari dels socialistes catalans. Pere Navarro.

En el seu entorn més immediat n'hi ha que s'hi refereixen com a Sosoman, manllevant el malnom que al seu dia es va popularitzar per descriure un Zapatero secretari general per sorpresa del PSOE. “No el podrem titllar de mudito com fèiem amb el president Montilla, però d'expansiu tampoc no n'és”, admet un spin doctor socialista. De fet, al caràcter introvertit de Navarro la tecnologia li serveix de bon escut protector: “Pel carrer és habitual veure'l amb els cascos escoltant l'Ipod, va ser dels primers a voler un Iphone quan va sortir al mercat, i d'un temps ençà te'l trobes sempre amb l'Ipad a les mans, abstret de tot, remenant-hi.”

Aquestes barreres tecnològiques i de caràcter, que fins i tot el seu entorn més immediat pot arribat a traspassar molt de tant en tant, són un actiu o un passiu camí de la primera secretaria del PSC? Ell ja s'ha postulat, “però ha costat”, com diuen alguns dels seus defensors. És massa prudent, “molt passiu” segons els més crítics amb ell: “Es deixa endur per un laissez faire, laissez passer que per exemple a Terrassa té empantanegada la decisió del dia després d'ell, del seu relleu en cas que durant aquest mandat hagi de cedir la vara d'alcalde. L'escollit serà el regidor Jordi Ballart? Serà la regidora Carme Labòria? Potser cap dels dos aspirants de les dues nissagues amb més pes al PSC terrassenc? I, arribat el moment, Navarro prendrà explícitament partit per un candidat com al seu dia va fer l'alcalde Manel Royes per ell?

Els dubtes al voltant de l'opció Navarro per liderar el PSC no són pocs, però en tot cas són menys que les moltes incògnites que ara regnen al partit. Amb tot, a Nicaragua, la seva seu central, es té cada dia més clar que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, és una opció descartada. “S'ha acabat la broma”, tallen contundents. I d'aquí ve que ja no es tingui en compte l'opció de Miquel Iceta com a liderable. Ha fet un pas enrere i només s'hi posaria en cas d'arribar a peu de congrés amb alt risc de trencadissa del partit, polaritzat entre Ros i Navarro. “Llavors en Miquel podria ser una opció de consens.” Amb tot, aquest escenari es veu com a remot. Navarro es defensa a Nicaragua com un moderat que no aixeca gaires animadversions enlloc i que forma part dels qui encara avui controlen l'estructura del partit.

“La família ideològica que mana ha entès ja la gravetat del moment i ha fet l'aposta més conservadora però més plausible”, asseguren des del PSC amb referència a l'aposta per Navarro i la seva sintonia amb Iceta, Dani Fernández, Carme Chacón i José Zaragoza. “El veuen com a obedient i el volen només per endreçar una casa en ple caos intern, a l'estil d'un encarregat”, discuteixen crítics nostàlgics del maragallisme. De moment, però, Iceta i Navarro ja han començat a pentinar el territori, reunint-se amb colles de militants. I així és com es guanyen la majoria de congressos. Des del món analògic.

@toniaira
[email protected]: @toniaira



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.