Política

El PSC i ERC es disputen encara un diputat a les comarques de Girona

Un i altre esperen adjudicar-se un escó que dependrà d'unes desenes de vots

Dimecres s'obrirà la urna dels vots de l'estranger i es resoldrà la incògnita

Amb el 100% dels vots escrutats, el PSC i ERC encara es disputen un diputat a les comarques gironines. Durant la nit electoral, aquest escó va anar ballant d'una formació a l'altra a mesura que avançava l'escrutini. I al final va caure en mans d'ERC, per una diferència de 197 vots. Per tant, a hores d'ara Teresa Jordà ha mantingut la representació republicana de Girona al Congrés. Però encara falta escrutar el vot emès a l'estranger. Dimecres al matí es resoldrà la incògnita de quin partit va a parar.

A hores d'ara, totes dues formacions han fet els càlculs, i ERC confia més que el PSC a aconseguir l'escó. L'any 2008 es van emetre 2.454 vots des de l'estranger, i els resultats van afavorir clarament el PSC, que va rebre el 45% de tots plegats, exactament 1.105. ERC, en canvi, només en va assolir 165, per sota dels de CiU i del PP. Aquesta diferència asseguraria ara el diputat per als socialistes. Però la situació aquest any és bastant diferent, perquè hi ha hagut una participació molt més baixa. A més a més, les xifres dels dos partits no coincideixen.

A partir d'aquí, serà decisiu quants d'aquests finalment van anar a votar, ja que fa tres anys van ser aproximadament un 50% dels que ho havien demanat. S'ha de tenir en compte que és un tràmit complicat, perquè cal anar fins a les ambaixades o els consolats i s'han de fer diverses gestions A més, aquest any s'hi han afegit diversos problemes d'organització que han perjudicat encara més els interessats a votar des de l'estranger.

Des d'ERC confien que podran mantenir l'escó folgadament, ja que compten que la davallada del PSC es notarà també en aquest vot. Per això el president d'ERC a Girona, Josep Carrapiço, va
afirmar: “Esperem que el PSC no entri en la
batalla jurídica, i si cal lluitarem perquè ERC
tingui representació.”

Des del PSC també s'espera que el diferencial de vots que hi ha amb ERC en el vot estranger permeti capgirar els resultats. En aquest cas, Iolanda Pineda seria diputada. Malgrat tot, necessiten recuperar els 197 vots, i a més doblar els que tregui ERC en aquesta urna. El primer secretari del partit a Girona, Joaquim Nadal, va admetre ahir: “No hi confiem gaire, però dimecres estarem atents a tots els vots i un cop fet l'escrutini reconeixerem el resultat sigui quin sigui.”

LES FRASES

Amb el resultat d'ara el diputat és d'ERC i no el discutim. Quan hàgim fet l'escrutini final veurem què passa
No hi confiem gaire però anirem al recompte afinant al màxim
Joaquim Nadal
primer secretari del psc a girona
Esperem que el PSC no intenti guanyar amb batalles jurídiques allò que els electors han volgut
Josep Carrapiço
president d'erc a girona

ERC i les CUP van viure una situació semblant

El paral·lelisme amb les últimes eleccions municipals a Girona és més que evident. En aquell cas els dos protagonistes van ser ERC i la CUP, que es disputaven un regidor. El dramatisme venia sobretot per part dels republicans, ja que necessitaven aquest regidor per tenir representació al consistori. La CUP, en canvi, ja tenia assegurats dos regidors, i amb la disputa es va acabar consolidant el tercer que ja havia assolit en la nit electoral. Inicialment eren només dos els vots que separaven el diputat entre la CUP i ERC, i això va generar un recompte exhaustiu de les dues forces per determinar quins vots es podien considerar nuls i quins no. Va quedar en el record col·lectiu el vot que ERC reclamava on s'havia afegit al sobre amb el vot una estampeta d'Escrivà de Balaguer. No es va comptar, i el regidor va ser per a la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.