Política

Unes 350 persones s'apleguen a Sant Pol de Mar per retirar la bandera espanyola de l'Ajuntament

Els participants col·loquen l'ensenya a l'interior d'una capsa per fer-la arribar a la delegada del govern espanyol

Pengen una estelada del balcó consistorial i pronuncien càntics independentistes

Unes 350 persones han participat en un acte simbòlic per retirar la bandera espanyola de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar (Maresme). Es tracta d'una iniciativa que ha organitzat l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i que arriba després que un exregidor de la localitat interposés una denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya informant que aquesta ensenya no onejava del balcó de la casa consistorial, aquest fallés al seu favor i l'alcaldessa de la localitat es negués a penjar-la.

Els participants s'han mostrat en contra de la “imposició de símbols” i han col·locat una bandera espanyola a l'interior d'una capsa per fer-la arribar a la delegada del govern espanyol en senyal de protesta.

Tot i que l'objectiu de l'ANC era despenjar la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar per fer-la arribar a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Llanos de Luna Tobarra, els organitzadors han hagut d'executar un pla alternatiu perquè els govern d'aquest municipi ha assegurat que “no troba” l'ensenya i que per tant no l'ha pogut col·locar al pal corresponent.

“Hem utilitzat una bandera espanyola cedida per un altre ajuntament i hem escenificat la despenjada”, comenta Xavi Pons Domènech, portaveu de l'ANC que ha indicat que serà aquesta la que s'enviarà amb una carta a la delegada espanyola.

En aquest text, els membres de l'ANC expliquen que amb aquest gest volen mostrar que a Catalunya “ja oneja la bandera que ens aplega a tots els catalans des de temps immemorials” i adverteixen que “quan els símbols s'imposen es transformen en una intromissió inacceptable”.

També posen de manifest que Catalunya “ha arribat al final del trajecte comú amb Espanya” i denuncien “el ferotge espoli fiscal” a què estan sotmesos els habitants d'aquest territori i que des del seu punt de vista l'està duent “a la pobresa i la manca d'horitzons socials i econòmics”.

En aquest mateix sentit s'ha expressat Carme Forcadell, membre del secretariat de l'AMC que ha indicat que el resultat del treball dels catalans “és sistemàticament enviat a Espanya” i ha recordat que “les empreses són explotades, els treballadors han de patir l'atur i els joves no troben feina”.

Per tot plegat ha encoratjat el govern i els partits polítics a què actuïn amb valentia i emprengui les accions que siguin necessàries per avançar cap a l'Estat propi: “Que no permeti que ens segueixin humiliant perquè tot té un límit”, afirma.

Per la seva banda, Laura Vilagrà, presidenta DECIDIM.CAT, vocal de l'Associació de Municipis per la Independència i alcaldessa de Santpedor (Bages), ha explicat que aquesta entitat que actualment compta amb 250 ajuntaments adherits es planteja arribar a aplegar la meitat dels municipis de Catalunya en una primera fase i després sumar-ne la resta per poder convocar un referèndum lliure i democràtic.

Aquest acte arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència que obliga l'Ajuntament a complir amb la Llei de Banderes i, per tant, penjar l'espanyola del balcó de la casa consistorial. L'alcaldessa Montserrat Garrido (CiU) s'hi ha negat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.