Política

Jutjaran dos guàrdies civils denunciats per tracte “vexatori” a un pagès de Pau que es va negar a parlar en castellà

Els dos agents van acusar el denunciant per desobediència i haver-se resistit durant un control i havia de ser jutjat avui

La magistrada ha suspès la vista i ha decidit escoltar les dues parts en un mateix judici

Dos agents de la Guàrdia Civil hauran de presentar-se el pròxim 3 d'octubre als Jutjats de Figueres denunciats per tracte “vexatori” i haver vulnerat els drets lingüístics a un pagès de Pau que es va negar a parlar en castellà durant un control al Vilajuïga. Durant aquesta vista, Simó Colls compareixerà com a demandat i demandant, ja que els agents l'han denunciat a ell per desobediència i resistència a l'autoritat.

Aquest dimecres al matí s'havia de celebrar el judici contra el veí de Pau, però la jutgessa ha decidit suspendre'l després de conèixer's que la denúncia presentada per Colls havia estat arxivada. El seu advocat ha presentat un recurs que s'ha acceptat amb l'adhesió del fiscal.

L'advocat de Colls, Marc Cristià, ha explicat que la jutgessa ha decidit aglutinar les dues denúncies i escoltar les dues parts en un mateix judici. També ha destacat el fet que el fiscal s'hagi adherit al recurs de reforma, que ha presentat de forma verbal. Per Cristià, el fiscal podria haver vist l'“empenta” que va rebre Colls com a un possible delicte.

Moments abans d'entrar, el veí de Pau, de 32 anys, ha relatat als mitjans la seva experiència. Els fets van passar el 30 de maig passat, quan Simó Colls conduïa amb el seu cotxe particular. Una parella d'agents de la Guàrdia Civil el van aturar a l'entrada del municipi de l'Alt Empordà en un control rutinari d'armes i drogues. Durant el procés d'escorcoll, van adreçar-se a l'home en castellà, però ell va contestar-los en català. “A partir d'aquí, van perdre el món de vista i es van oblidar de les armes i les drogues”, ha explicat. “Em volien convèncer amb amenaces que parlés en castellà però jo vaig parlar normal i corrent”, ha afegit.

Finalment, Colls va ser denunciat pels agents per desobediència i resistència a l'autoritat. Els dos guàrdies civils van assegurar que l'acusat se'ls va revoltar des del primer moment i els va insultar.

Denúncia per tracte “vexatori” i “denigrant”

De la seva banda, Colls va decidir presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos de Roses en considerar que havia rebut un tracte “vexatori” i “degradant” i per haver vulnerat els seus drets lingüístics, ja que li haurien negat el dret d'expressar-se en català, segons ha explicat el seu advocat. Això, afegit a l'“empenta” que el seu client assegura haver rebut per part dels agents.

En conèixer el seu cas, la Plataforma per la Llengua va oferir assessorament legal al pagès de Pau i també ho va denunciar a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat. Membres de la plataforma, així com representants de la CUP, s'han concentrat aquest matí davant els jutjats per donar-li suport.

Per la seva banda, els dos agents s'han presentat vestits d'uniforme a la vista d'aquest dimecres i sense advocat. Han declinat fer declaracions sobre el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.