Política

CiU s'encomana a l'esperit de la Diada i apel·la a la mobilització pel 25-N

Mas demana la coresponsabilitat ciutadana per tirar endavant el procés cap a l'estat propi

Avisa que potser farà falta una altra manifestació sobiranista

La voluntat d'un poble. Aquest és l'eslògan amb què CiU es llança a la cursa electoral. Artur Mas s'ha encomanat a l'esperit democràtic i il·lusionador de la Diada per contrarestar els dos grans obstacles que podrien fer trontollar la majoria àmplia amb què CiU intenta imposar-se en els comicis: el discurs de la por de Madrid i els dubtes d'una part de l'electorat independentista sobre la determinació del projecte de Mas. El candidat de la federació va apel·lar ahir a la coresponsabilitat de la ciutadania perquè el “nou camí” cap a l'estat propi tingui èxit. La capacitat de mobilitzar-se constantment, també davant dels ulls del món, i la voluntat democràtica són, segons Mas, les cartes guanyadores que té Catalunya en la partida que juga contra les institucions espanyoles.

És per això que CiU reclama una gran mobilització a les urnes i, fins i tot, preveu la possible convocatòria d'una altra manifestació tan o més gran que la de l'11 de setembre. “Si cal que en els pròxims quatre anys a Catalunya sortim dos milions de persones al carrer ho haurem de fer”, va augurar Mas. Recuperant l'empenta i el caràcter positiu de la Diada, CiU aspira a trencar les costures del seu electorat i aglutinar el vot útil sobiranista. Fem-ho possible, resa el sublema de la federació. Amb aquest mateix propòsit, la marca dels nacionalistes en aquests comicis és el lideratge de Mas.

D'una banda, el candidat de CiU va fer una crida a no sucumbir a la tàctica de la por. Catalunya, va dir, no té la força de les institucions espanyoles, els seus diners, l'empara dels tribunals i la protecció d'una constitució. “En el terreny de l'enfrontament guanyen ells i en el de la democràcia guanyem nosaltres”, va sentenciar. De l'altra, va fer un prec a tots aquells que li reclamen que “no afluixi”: “Demano que quan vinguin les bufetades fortes tota la gent que demana que anem endavant hi sigui”.

La federació va presentar el cartell i els espots de la campanya en un acte a Viladecans. L'àrea metropolitana està cridada a centrar l'atenció de bona part de l'esprint electoral de CiU. El gabinet de campanya dels nacionalistes ha inclòs una castellanoparlant en un dels anuncis: defensa el dret a decidir. Mas intenta deixar clar que el seu és un projecte integrador, que no entén ni de llengües ni de l'origen dels cognoms. L'embranzida sobiranista de Mas, però, ha obert una fissura amb Josep Antoni Duran i Lleida. Des de CDC estan decidits a exhibir unitat fins al 25-N i així es van conjurar ahir en l'executiva. A la mateixa hora del míting, Duran criticava des del Twitter la falta de “principis” d'ERC per burxar en la ferida.

Junqueras erigeix ERC en un “soci més fidel” que UDC

“Si CiU avança cap a l'estat propi, Esquerra serà el seu soci més lleial.” Així de contundent es va mostrar ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una conferència per exposar les raons econòmiques i socials que fan necessària una Catalunya independent. En referència a les paraules del president d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, divendres passat, que veia “gairebé impossible” que una Catalunya independent formés part de la Unió Europea, Junqueras va destacar que aquestes no eren gaire “lleials” al projecte sobiranista de la federació nacionalista i va assegurar que ERC seria molt més lleial que Duran, sempre que el camí cap a l'estat propi sigui clar i ferm.

Junqueras va matisar que el primer interessat en un estat català a la Unió seria Espanya, “que no voldrà posar dues fronteres” ja que un 70% de les seves exportacions a Europa han de passar per Catalunya.

j. solé



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.