Política

la CRÒNICA

Debats a l'‘ala oest' de TV3

M'ho imaginava més de pel·lícula. A l'estil de Los idus de marzo, la pel·lícula de George Clooney sobre les interioritats d'una campanya en les eleccions americanes. O, com a mínim, a l'estil, més dels anys noranta, dels assessors del president dels Estats Units a l'ala oest de la Casa Blanca. M'imaginava un Ramon Pellicer a l'estil de Will McAvoy, l'incisiu periodista de la sèrie The Newsroom que posa tothom contra les cordes. M'imaginava caps de campanya preparant estratègies impossibles de predir el contrincant, cuinant rèpliques i contrarèpliques, analitzant tots els colors de corbata i camisa fins a l'últim detall, corrent pels passadissos de TV3 amunt i avall... I la veritat és que tot va ser molt més català, més mediterrani, més d'aquí.

La cadena pública catalana havia anunciat un debat amb ritme, tensió, certa espectacularitat i un estil molt dels Estats Units. Els set candidats respondrien drets, com fan els de les primàries de demòcrates i republicans. No sóc expert en eleccions americanes. Així que se'm va acudir trucar a mig debat al periodista Jordi Pérez Colomé, autor del bloc Obamaworld i que tot just acaba de tornar de les eleccions als USA. S'assemblen o no? Vet aquí la resposta: “No. Ho han intentat, però no. La gran diferència és que el periodista no té cap paper. El moderador no participa amb preguntes incisives o traslladant preguntes dels ciutadans per Twitter o Youtube. I els candidats parlen sols, sense tanta interacció com allà.”

Una segona diferència amb els americans va ser l'arribada dels candidats. Desordenada, per lliure, desigual: bé, típic català. La primera a arribar va ser Alícia Sánchez-Camacho, la candidata del tercer partit. Després, com en un anunci de cervesa mediterrània, arribaven en una motocicleta Alfons López Tena i, conduint, Uriel Bertran. Minuts més tard, entraven caminant Albert Rivera i el seu equip, i Oriol Junqueras i el seu equip. L'entrada del PSC va ser molt simbòlica: Pere Navarro, pràcticament sol, i amb el seu equip –Collboni, Sabaté, Martínez-Sampere i Antoni Balmon– arribant abans o després pel seu compte.

La tercera diferència amb els americans és que a tots els candidats els rebia una protesta dels treballadors de la pròpia cadena que oferia el debat. Una pancarta, “Tots som TV3”. Rauxa, protesta, crítica. També molt català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona