Política

En marxa la cimera pel dret a decidir

Govern, partits favorables al dret a decidir i representants del món local es reuneixen al Palau de lla Generalitat per abordar el procés cap a la consulta

El president català, Artur Mas, representants del món local i líders de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP ja estan reunits al Palau de la Generalitat per abordar per primera vegada conjuntament en una cimera el procés de la consulta d'autodeterminació. A la reunió a no hi han assistit ni el PP ni Ciutadans (C's).

La trobada ha començat a les 18:20h amb la presència, per part del govern del president Artur Mas, el conseller de Presidència, Francesc Homs, i la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega.

La majoria de partits parlamentaris estan representats a la cimera pels diputats Jordi Turull i Antoni Font (CiU); Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC); Pere Navarro i Maurici Lucena (PSC); Joan Herrera i Joan Mena (ICV-EUiA), i David Fernández i Quim Arrufat (CUP).

A la mesa també hi són presents els representants de les quatre diputacions, les entitats municipalistes i l'Ajuntament de Barcelona amb Miquel Buch, Núria Marín, Lluís Tejedor i Pere Prat pel Consell de Governs Locals; els presidents de les diputacions Joan Giraut (Girona), Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona) i Joan Rañé (Lleida), i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

En entrar al Palau, Rovira ha dit als mitjans que eren a la porta que de la reunió d'avui espera que serveixi per sumar “la implicació” de la societat en la civil en el procés de la consulta, “que és qui ha de marcar el pas”.

De la seva banda, el diputat i portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena ha manifestat la seva satisfacció per la celebració de la cimera i ha recordat que el pacte pel dret a decidir era una de les propostes del seu grup des del principi. Això no obstant, ha considerat que la trobada “no era imprescindible” perquè aquesta setmana ja es crea una comissió parlamentària per abordar el procés i que, al seu parer, hauria de ser on es definís “l'estratègia conjunta” dels partits que donen suport al dret a decidir. L'ecosocialista ha remarcat que el seu grup continua preocupat perquè el dret a decidir també garanteixi el principi de cohesió social.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha explicat que el seu grup assisteix a la cimera amb la voluntat d'escoltar la proposta del president de la Generalitat i de tantejar quins són els “ànims” de les altres forces, si hi ha voluntat de concretar una data, un full de ruta i una estratègia per eixamplar el coixí social. Serà després d'escoltar la proposta de Mas quan debatin si li donaran suport.

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha dubtat que surti algun acord d'aquesta cimera tenint en compte que és la primera trobada i servirà per escoltar el pla de Mas. En tot cas, ha assegurat que les diputacions estan disposades a col·laborar en el que calgui, com ja estan fent en el marc de la hisenda pròpia. “El que és oportú és anar tots plegats cap als objectius nacionals que ens hem proposat. Som una administració de Catalunya i hem d'actuar com a tal”, ha conclòs.

La resta d'assistents a la cita han declinat fer declaracions fins després de la reunió, quan compareixeran davant els mitjans per valorar el contingut de la mateixa.

La cimera d'avui és l'embrió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la plataforma que haurà d'unir institucions públiques, partits polítics i entitats econòmiques i socials favorables a la consulta per preparar el procés, així com l'articulació d'“estructures d'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.