Política

Mas: “Fa dècades que volen doblegar-nos i no se'n surten”

El president pren la Mancomunitat de Catalunya, que celebrarà el centenari, com a referent per a la reivindicació de la hisenda pròpia

Lloa el paper que va tenir la institució en la història del país

Exhibició de moral col·lectiva i de sentit de victòria –com ell mateix ho havia definit– és el que va exhibir ahir el president de la Generalitat, Artur Mas. El marc era l'idoni: el saló Sant Jordi. El motiu, també: la prèvia als actes que es portaran a terme l'any vinent amb motiu del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, presidida per Enric Prat de la Riba. Una institució que tots els ponents van coincidir a qualificar de cabdal per a la història de Catalunya i per a la reinstauració de la Generalitat, durant la Segona República. Una institució que va aconseguir aglutinar els objectius de les quatre diputacions catalanes per crear estructures d'estat.

I aquí és on Mas, amb matisos, estableix paral·lelismes entre la situació d'ara fa un segle i l'actual. Un Estat espanyol que el 1925 va liquidar la Mancomunitat i el 1939, la Generalitat. I ara, tot i que no ha aconseguit liquidar res, sí que ha fet “estocades” en forma d'amputació de l'Estatut del 2006. El problema rau, segons el president, en el fet que “durant moltes dècades han intentat doblegar-nos l'esquena davant de dictadures, monarquies absolutistes i decrets i resolucions. Només ens hem inclinat per treballar, però no per quedar sotmesos, perquè malgrat que forces poderoses ho han intentat, mai se n'han sortit”, va assegurar. Un paral·lelisme, també, en què Catalunya bullia d'iniciatives i el catalanisme anava a l'alça, que contrastava amb una decadència espanyola i castellana. Tot i això, va reconèixer, la situació és més complicada que llavors, ja que avui la situació a Catalunya “no és brillant”. Però sí que cal, com llavors, que es creïn eines d'estat, i la primordial ha de ser la hisenda pròpia. En una situació òptima això hauria de ser amb la col·laboració de l'Estat, però, en tot cas, és un procés inexorable.

També va intervenir el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que va citar Prat de la Riba: “La Mancomunitat clou un període que comença amb la caiguda de Barcelona, amb el decret de Nova Planta [...], i n'inicia un altre, que és el demà.” Esteve va formular en veu alta, i atès que ens trobem a les portes d'un període que acaba, el desig que Catalunya en pugui encetar un altre, davant del que va qualificar de falta de respecte de l'Estat espanyol. El coordinador del centenari, Xavier Forcadell, va recordar com la Mancomunitat va apostar per l'autogovern i la unitat territorial de Catalunya.

LA FRASE

Hi ha estructures d'estat que en els darrers cent anys mai hem tingut i n'hi ha una que és imprescindible: la hisenda pròpia
Artur Mas
president de la generalitat

Presència s'avança a la commemoració del centenari

La revista Presència repassa en un reportatge aquest cap de setmana el procés que es va viure a Catalunya i que va desembocar en la creació de la Mancomunitat, ara fa cent anys. Es fa un retrat de la personalitat d'Enric Prat de la Riba i del seu ideari i de com va sorgir la idea que es va traduir més tard en la institució. Un reportatge en què també apareixen noms com ara Josep Pijoan, Eugeni d'Ors, Rafael Campalans i Pompeu Fabra, entre molts altres.

Així mateix, es fa un avançament dels actes que s'organitzaran durant l'any vinent amb motiu de la commemoració del centenari i que coincidiran amb la celebració, també, del tricentenari de la desfeta del 1714. Entre els actes previstos, exposicions, xerrades i seminaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.