Ausàs plantejarà al govern l'aprovació de la llei de vegueries a la tardor

El conseller es reunirà demà amb Chaves per avançar en la negociació de la nova organització territorial

La conversió de les províncies en vegueries és un procés llarg que va fer ahir un altre pas significatiu: l'aprovació de l'avantprojecte de llei del consell de governs locals. Aquest nou òrgan, previst a l'Estatut, representarà els municipis i les vegueries a les institucions catalanes. Precisament, és la primera referència a l'organització territorial pròpia en una llei derivada de la carta catalana. N'hi haurà més. De fet, la llei marc de transició cap a les vegueries encara s'està consensuant i necessita diverses modificacions organitzatives per part de l'Estat. D'això parlaran demà el conseller Ausàs i el vicepresident Chaves a Madrid. Queda pendent d'aclarir, per exemple, el repartiment dels fons que ara reben les diputacions provincials, a més de la delimitació exacta de les vegueries. La creació de cada vegueria necessitarà una llei pròpia excepte la de les Terres de l'Ebre, que naixerà de facto amb la llei de governs locals.

El Departament de Governació treballa amb l'objectiu que tot aquest paquet de normes, que inclou entre d'altres la llei de l'àrea metropolitana de Barcelona, pugui quedar aprovat aquesta tardor, de manera que es tramitin al Parlament i que després de les eleccions municipals del 2011 ja es pugui constituir la nova organització en vegueries. «Igual com Catalunya té Mossos d'Esquadra o Generalitat, també ha de disposar d'organització territorial pròpia», va dir Ausàs ahir en la compareixença posterior a la reunió del govern.

Ausàs va declinar valorar cap possible pla B si el Tribunal Constitucional toca l'Estatut en matèria d'organització territorial. «No posarem la bena abans de la ferida», va dir.

Primer, les vegueries

D'altra banda, la llei de governs locals «camina», segons Ausàs. Ara hi estan treballant l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

L'ordre en què el govern presentarà les iniciatives legislatives pot acabar variant, però previsiblement s'aprovarà abans la de transició cap a les vegueries, donada la complexitat de la llei de governs locals.

«El consell ha d'ésser escoltat en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afecten de manera específica les administracions locals i en la tramitació de plans i normes reglamentàries de caràcter idèntic. Una llei del Parlament regula la composició, l'organització i les funcions del consell»

Nou consell de governs locals

El consell de governs locals, que s'ha de constituir en els tres mesos posteriors a l'entrada en vigor de la llei, representarà els interessos del món local davant la Generalitat. Té un caràcter independent, no vinculat a cap departament del govern, i hi seran representats els municipis i les vegueries de manera proporcional a la població i el territori. Serà autònom també des del punt de vista pressupostari i podrà sol·licitar dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries, entre altres potestats. El formaran els presidents dels consells de vegueria i de les entitats municipalistes, l'alcalde de Barcelona i un centenar de membres més, designats per les forces polítiques amb més d'un 5% de vots a les eleccions municipals anteriors, en proporció als seus resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona